Svarta kök, gråa kök, vita kök – träslag, kakel och kökstillbehör. Här är 21 stilrena kök som har en sak gemensamt: de ger ovärderlig köksinspiration.

Här hittar du fin inspiration till ditt kök! Lantligt, minimalistiskt, litet eller stort. Svart, grått, vitt eller varför inte blått? Betong, trä eller mässing. Här finns alla sorters stilrena kök med olika kökstillbehör, lösningar och materialval.

21 moderna & stilrena kök vi fullkomligt älskar

1. Vitt och minimalistiskt med inslag av trä

Så här ritas ett modernt kök, med mycket smartness men allt onödigt bortskalat. Bänkskivan i den stilrena köksön är förlängd och bildar ett bord. Köksinredningen här är Mano från Kvik. 

modernt-stilrent-kok

Foto: Peter Erlandsson

2. Kök utan bänkar

Det här köket har inga bänkar, bara en väg med alla funktioner integrerade och en stor köksö med induktionshäll och diskho. Arkitekthurtsen fixar småförvaringen.

kok-utan-bankar

Foto: Rebecca Martyn Arr Anna Bjelkholm

3. Stilrent och färgstarkt

Här har man samlat alla arbetsbänkar och vitvaror på minsta möjliga yta, och på köpet får man plats med en effektfull fondvägg.

enkelt-kok-med-mycket-farg

Foto: Martin Sølyst Arr Eva-Marie Wilken

4. Platsbyggt kök i uppdaterad sekelskiftesstil

Det här underbara köket med kakelugn i mitten är ett platsbyggt Himlekök. Ramluckorna är diskreta och den ljusgrå tonen är samma som väggarna är målade i.

modernt-sekelskifteskok-i-gratt

Foto: Karin Johansson


5. Lantligt 2.0

Kaklet i köket har en oregelbunden yta som skapar ett hemsnickrat uttryck som kontrast till de klassiska luckorna. Takets rejäla plankor och bjälkar har målats i en grågrön och en smutsgul kulör som tillsammans med strama pallar och svarta lampor fyller på med en extra dos modernism till det klassiska lantköket.

rustikt-lantligt-kok-med-kokso

Foto: Dinesen

6. Sekelskifte med stor köksö av Ikeakök

Gästerna samlas gärna runt köksön. Köket är ett Ikeakök, med luckor från Picky living.

sekelskifteskok-ikea-lusckor-picky-living,-gratt-kok

Foto: Per Ranung

7. Modernt  och platsbyggt sekelskifteskök

Det grå köket från HTH är platsbyggt. Vita kakelplattor och bänkskiva i marmor blir en fin kombination i det blågrå köket. 

modernt-sekelskifteskok-i-blatt

Foto: Therese Romell

8. Lyxig retrostil

Den minimalistiska köksinredningen med täcksidor i ek blir extra raffinerad i den här vindslägenheten med fem meter i nock. 

modernt-kok-i-retrostil

Foto: Patric Johansson Arr Maria LöW

9. Träköken är tillbaka!

Så snyggt med alla trädetaljer, både på fronter och runt luckor. Det här köket är från Unoform. Golvet i kolmårdsmarmor är urtrendigt och en blinkning mot funkiseran. 

trakok

Foto: Jonas Gustavsson Arr Linda Åhman

10. Träluckor och svart betong 

Mörkgrå, marockanska cementplattor lagda i fiskbensmönster ger det här köket en ”statementlook”. Luckorna i alm blir en snygg konstrast.

kok-i-tra-och-svart-betong

Foto: ANITTA BEHRENDT

11. Litet kök i mörkt trä

Det här köket hittar vi i intill vardagsrumssoffan en tvårummare och här har verkligen all yta tagits väl till vara. Luckorna är i mörkt trä som även tas upp på köksstolarna. Ett runt matbord med fot som inte tar alltför stor plats är ett smart val när utrymmet är begränsat.

litet kok, traluckor-modernt-kok-koksinapiration-litet-matbord

Foto: ANNE NYBLAEUS

12. Kockens träkök i skandinavisk stil

Det här träköket tillhör danska kocken och Mästerkocks-domaren Jakob Mielcke. Enkla rena former och träluckor harmonierar vackert med de vitsåpade trägolven. Köket kommer från Kvänum. 

skandinavickt-stilrent-kok-kock

Foto: PERNILLE KAALUND

LÄS MER: Vilken bänkskiva är bäst? Välj rätt material för ditt kök

13. Raka linjer, trä och radikala färger

Det här köket är byggt i ena änden av ett vardagsrum och ser vid första anblick ut som ett hopplock, men är noga uttänkt. Att blanda almträ med toner av blågrönt är ett radikalt färgval, som blir överraskande härligt. 

modernt-kok-med-raka-linjer-och-mycket-farg

Foto: Tia Borgsmidt Arr Mette Helena Rasmussen

14. Luftigt kök med skrivbord

När man skippar överskåpen skapar man en luftig känsla. Köket som har raka enkla former rymmer även ett litet skrivbord.

modernt-kok-i-lagenhet-inga-overskap

Foto: Elisabeth Aarhus Arr Anniken Vargel

15. Havsblått med raka linjer

Ett lägenhetskök som har något utöver det vanliga. Inte bara den havsblå färgen utan också ett minivardagsrum i anslutning till matplatsen. 

blatt-modernt-kok-

Foto: PERNILLA HED Arr Jannika Hernelius

16. Modernt lantligt kök med rutigt marmorgolv

Lyxigare variant på det schackrutiga golvet: plattor i carraramarmor. Notera den trärena insidan av vitrinskåpen – så vackert!

modernt-lantligt-kok-med-marmorgolv

Foto: Anne Nyblaeus Arr Charlotte Pettersson

17. Grått kök med olika luckor

Köket har ljusgrå luckor från Ikea, medan de mörkgrå luckorna och beslagen är från Superfront.

gratt-kok-med-olika-luckor

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

LÄS MER: 7 fina kökssoffor som blir pricken över i runt köksbordet

18. Svart kök utan vägghängda skåp

Underbart kök i svart där utdragslådor har ersatt vägghängda köksskåp. Till och med kylen och frysen finns i lådor. Gröna växter och en röd äkta matta blir härliga färgklickar. 

svart-kok-utan-vagghangda-skop

Foto: ANNE NYBLAEUS

19. Svart kök med högt i tak

Här har de tre metrarna i takhöjd utnyttjats ordentligt med vägghängda skåp. Det gamla pelarbordet som är arvegods omringas av udda stolar vilket ger en härligt personlig känsla.  

svart-kok-minimalistiskt-stilrent

Foto: PATRIC JOHANSSON

20. Jättelik köksö

Den dubbla takhöjden och glasväggar mot terrassen gör köket extra rymligt. Köksinredningen, med den jättelika köksön är från Vipp.

svart-kok-med-gigantisk-kokso

Foto: MARK SEELEN

LÄS MER: 17 köksöar till det lilla köket

21. Stänkskydd i blänkande mässing

Bländande snyggt blev det lite slitna köket i björk när det målades vitt och fick stänkskydd och front i mässingsplåt.

modernt-kok-med-stankskydd-i-massing

Foto: Anne Nyblaeus Arr Linda Perini

Tips! 7 vackra detaljer som lyfter ditt kök

 1. Kökshanddukar i linne är tidlöst vackert. Himlas enfärgade handdukar i tvättat hellinne behöver inte strykas, skrynklorna ger bara liv i köket. Läs mer och köp här.
  kök bondeco pryltips handdukar
 2. Piffa köksbänken! Samla ihop ett stilleben av färska kryddor, vackra vinägerflaskor och småpryttlar på en bricka. Den här snyggingen i marmor från House doctor är perfekt för det. Läs mer och köp här.
  köksprylar bondeco bricka marmor
 3. Vi älskar päls! Och mjuka, varma fällar på köksstolarna gör så mycket för att matplatsen ska kännas härligt inbjudande. Som de här läckerbitarna av mongoliskt lammskinn (finns i flera nyanser) från Bloomingville. Läs mer och köp här.
  bondeco köksprylar stolsdyna päls
 4. Ljusstaken Tiana av stengods från danska märket A simple mess flyttas enkelt mellan matbordet, köksbänken och skåphyllorna. Finns i flera toner att kombinera efter tycke och smak. Läs mer och köp här.
  kök bondeco pryltips ljusstake
 5. Mattor är ett fiffigt sätt att få in färg i köket och är mysigt under tårna på morgonen. Bungalows bomullsmatta Chindi finns i årets hetaste färger och måttar fint längs med köksskåpen. Läs mer och köp här.
  köksprylar bondeco matta rosa
 6. Sen frukost på sängen. Kaffe med värmande  solstrålar mot ansiktet. Livets guldkorn innehåller ofta medburna godbitar. Brickan Park i bambu från A simple mess gör jobbet utmärkt. Läs mer och köp här.
  bricka bambu bondeco köksprylar