23 fakta om te alla som älskar te borde känna till

Som vi älskar en riktigt god kopp te! Svart te, grönt te, oolong eller Rooibos, vi har alla en favorit. Men visste du att det även finns gult te? Här är 23 fakta om te som alla te-älskare borde känna till.

1. Allt riktigt te kommer från en och samma buske, Camelia Sinensis, trots att slutprodukten teblad, finns i många olika färger och nyanser.

Foto: Elena Elisseeva

2. Det är hanteringen och prepareringen av bladen som avgör vilken färg teet får.

3. De svarta tebladen får sin färg när de färska bladen prepareras genom oxidation. Svart te kallas dock rött i Asien på grund av färgen när teet bryggs….

4. … dock ej att förväxlas med Roobios som är ett rött te men som inte kommer från busken Camelia Sinensis….

Foto: africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yast

5. …. Utan från Rooibosbusken som växer i Sydafrika.

6. Roobios-teet får sin röda färg när man gräver ner bladen som får oxidera under mark.

7. Till skillnad från svart te så innehåller Roobios inget koffein.

8. Roobios innehåller stora mängder antioxidanter, vitaminer och flour.

9. För att återgå till svart te så är det den tesort som lämpar det sig bäst för olika smaksättningar. Earl Grey är svart te smaksatt med aromatiska oljor från citrusfrukten bergamott.

10. Grönt te görs av tebuskens finaste och spädaste blad som inte genomgår oxidation utan torkas direkt så den gröna färgen behålls.

Foto: 2011

11. Grönt te innehåller mycket antioxidanter och C-vitamin.

12. Grönt te är känsligare och mer av en färskvara än svart te. Förvaring och tillagning är viktigt för att smaken verkligen kan komma till sin rätt. Grönt te bör förvaras svalt, torrt och mörkt i burkar med lock, och aldrig nära andra livsmedel som kan göra att teet förlorar sin fina arom.

Foto: Afisphoto

13. Oolong-te är lite förenklat en blandning mellan svart- och grönt te. Oolong-teets blad oxideras precis som vid framställning av svart te, dock avbryts oxideringen så bladets kärna fortfarande är grön.

14. Till vitt te används endast de vita tebladsknopparna och de små späda, silverfärgade bladskotten. Dessa plockas för hand en gång om året. Vid produktion får tebladen varken hettas upp eller oxideras, och knopparna behålls hela och ger en svagt blommig doft. Kvaliteten på knopparna är helt avgörande för det vita teets smak.

15. Vitt te anses extra elegant och är enormt eftertraktat bland tekännare.

16. Visste du att bryggtiderna och värmen på vattnet är avgörande för smaken?

Grönt te bryggs vid ca 70-85 ºC, låt dra 2-3 minuter.

Oolong-te bryggs vid 70-85 ºC, låt dra ca 2-4 minuter.

Svart te bryggs vid 95-100 ºC, låt dra 3-5 minuter.

Vitt te bryggs vid ca 75 ºC, låt dra ca 3-10 minuter.

Rooibos bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.

17. Använd alltid nytt, kallt vatten från kranen när du ska brygga te. Kokt, avsvalnat vatten kommer påverka teets smak.

18. Det sägs vara Hertiginnan Anna av Bedford (1783 – 1857) som lanserade konceptet med Afternoon Tea. På den tiden Hertiginnan levde åt man två mål mat om dagen, frukost och middag. Hon sägs ha känt sig nedstämd framåt eftermiddagen och började då beställa en kanna te och lite tilltugg runt klockan fyra, När hon sedan började bjuda in sina vänner och senare tog med sin sina tevanor till London, så började traditionen spridas i finare kretsar.

19. Gult te är den absolut exklusivaste tesorten som finns. Två anledningar: I Kina anses den gula färgen vara kejsarens, samt produktionen av gult te är mycket mindre än alla andra tesorter.

20. Gult te innehåller alltid hela blad och framställningsprocessen liknar den som för grönt te. Efter rostning får de fuktiga och varma bladen ligga och svalna och torka under ett linnetyg. Torkning under duk gör att bladen behåller det gröna teets nyttiga egenskaper samtidigt som det gröna teets gräsiga smak och doft försvinner. Slutligen rostas tebladen en sista gång. Smaken är mild och mjuk med viss sötma, ibland även med en antydan till smörighet eller nötighet.

21. Man kan använda te till att bli av med dålig lukt i skorna. Fyll en strumpa (helst nylon) med te och stoppa i skorna. Använder du ett smaksatt te så luktar skorna ljuvligt!

22. Enligt vissa kan du läsa framtiden i te. Luftbubblor som samlas på ytan i tekoppen betyda att pengar är på väg, små teblad som flyter upp i koppen förebådar att det kommer gäster och en tekanna som droppar på bordet betyder att lycka väntar.

23. "Vägen till himlen går förbi en tekanna." Ryskt ordspråk.

Du kanske också är intresserad av:

Afternoon tea – bjudningen som är lika vacker som god

15 fakta alla som älskar Hortensia borde känna till

25 sagolika cottages som får oss att längta till engelska landsbyggden

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!