Ett helvitt kök känns fräscht och luftigt, men det krävs också ganska mycket jobb för att hålla rent. Innan du investerar i ett helvitt kök finns det tre saker du borde tänka igenom.

Hur mycket solljus kommer in i köket?

Helvita skåp och bänkskivor har en tendens att gulna över tid om de blir exponerade för mycket direkt solljus. Om de inte skyddas ordentligt kan ett helvitt kök se mer krämigt och gulaktigt ut efter några år. Så innan du gör om ditt kök till vitt ska du se till att kolla hur solen rör sig i rummet. Om du vill ha ett vitt kök men samtidigt får in mycket sol är det en god idé att sätta in persienner och gardiner i fönstren.

Hur ofta lagar du mat?

Ett köks funktion är ju att förbereda och laga mat, men det lagas såklart olika mycket mat i olika kök. Är du en person som älskar att laga mat eller tycker du att take away är värdens bästa grej? Fundera över hur mycket och ofta du använder ditt kök. Ju mer användning, desto mer städning. Vitt har ju en tendens att visa smuts och fläckar väldigt väl.

Hur ofta vill du städa?

Som sagt, på vitt syns smuts och fläckar väl. Ett vitt kök kräver mer ansträngning och tid att hålla rent än ett mörkare kök gör. Om du är gillar att städa, eller åtminstone är beredd på att lägga den tiden det behövs för att hålla köket rent är det nog inga problem med ett helvitt kök. Men om du tycker det är trist att torka skåp och bänkskivor varannan dag är det kanske bättre att tänka om och välja en annan färg.

Maxa vinsten när du säljer!

  • 8 filmer där inredaren Andrea Brodin stylar ett hem inför försäljning
  • Checklistor för hur du själv ska göra – rum för rum!
  • Bästa homestyling-knepen: möblering, detaljer + sista-minuten-tips
  • (Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)