Svenskarna lägger ned hundratusentals kronor på att renovera sina kök, men enligt en ny undersökning är det inte för att göra hemmet snyggare. Istället satsar vi på hygienen.

Har du också gått på hemmafest i en stor lägenhet men insett att du större delen av kvällen stått och trängts i köket? Du är inte ensam. I en global undersökning som Houzz har gjort visar det sig nämligen att svenskarna inte bara utnyttjar hemmets hjärta för att laga mat och äta, utan även till att socialisera, arbeta och göra läxor.

Svenskarna gillar rena kök med vita väggar. Foto: iStock

Foto: iStock

Svenskarna gillar rena kök med vita väggar. Foto: iStock

– Köket har blivit ett nav i de svenska hemmen och växlar mellan att fungera som vardagsrum, matrum och arbetsrum, berättar Marcus Hartwall, Nordenchef på Houzz.

Så många som 72 procent av svenskarna använder köket för just umgänge.

– Undersökningsresultatet visar att köket är en central plats för svenskar både till vardags och till fest, jämfört med hur folk använder det i andra länder, förklarar Marcus Hartwall.

I studien, som genomfördes i slutet av 2015, fick cirka 10 000 ägare av lägenheter och hus som antingen planerar eller nyligen har genomfört en köksrenovering, svara på frågor om sina köksvanor. De tillfrågade bor i USA, Storbritannien, Kanada, Irland, Frankrike, Tyskland, Italien, Ryssland, Spanien, Sverige och Danmark.

Att svenskarna är ett renoverande folk är ingen hemlighet, och just köket är en stor investering när vi förnyar våra hem. Nästan var tredje svensk lägger därför mer än 200 000 kronor på köksrenovering, vilket är en budget som få klarar att hålla. De som renoverade för under 100 000 kronor lyckades däremot i större utsträckning göra av med mindre pengar än tänkt.

– Att de mindre projekten ofta blir billigare än planerat kan bero på småskaligheten som innebär bättre kontroll på alla kostnader och moment, säger Marcus Hartwall.

Uttrycket ”Ljust & Fräscht” har nästan blivit synonymt med svenska hem, men sanningen är att den svala inredningsstilen går hem även i de övriga länderna. Överallt visade det sig att den mest populära väggfärgen var vit.

– Vi är ofta självkritiska och tycker att vi svenskar är så försiktiga med färgvalen i våra hem, men undersökningen visar att vitt och svart även är de mest populära färgerna i andra länder, säger Marcus Hartwall.

När vi byter ut vitvarorna i köken väljer vi oftast att uppdatera kylen, frysen och diskmaskinen. Däremot har vi inget intresse av att installera gasspis numera. Endast tre procent av svenskarna väljer gasspis i sitt nya kök, vilket kan jämföras med 64 procent av italienarna och 47 procent av amerikanerna.

I Sverige är hygienen viktigast när vi lagar mat och vi renoverar våra kök så att de är lätta att hålla rena.

– Lortsverige är långt borta visar det sig. Tillsammans med spanjorerna är vi de som mest prioriterar att kunna hålla rent i det nya köket, förklarar Marcus Hartwall.

Maxa vinsten när du säljer!

  • 8 filmer där inredaren Andrea Brodin stylar ett hem inför försäljning
  • Checklistor för hur du själv ska göra – rum för rum!
  • Bästa homestyling-knepen: möblering, detaljer + sista-minuten-tips
  • (Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)