Designklassiker: Agaspisen

Bakom aga-spisen står Nobelpristagaren Gustaf Dahlén. Idén till spisen föddes när Dahlén insåg vilka svårigheter hustrun hade med den dagliga matlagningen.

Designer: Gustaf Dahlén.

När: 1920-tal.

Ursprungsland: Sverige.

 

Det berättas att då Gustaf Dahlén under en sjuksomsperiod blev varse vilka svårigheter hans hustru hade med matlagningen – spisen slukade bränsle, maten skulle ständigt passas och hela apparaten var dåligt genomtänkt – föddes idén till Agaspisen.

Under sin livstid tog Gustaf Dahlén inte mindre än 99 patent – och i början av 1920-talet såg den nya bränslesnåla och värmebesparande hushållsspisen dagens ljus. Den brann dygnet runt, krävde minimum av passning och var så bränslesnål att den klarade sig på en påfyllning koks per dygn.

Agaspisen gjordes ursprungligen för kokseldning. Idag kan man välja mellan gas, olja, ved och el, det senare alternativet naturligtvis det vanligaste.

Spisen tillverkas i gjutjärn och den vanligaste modellen med tre ugnar väger hela 477 kg. När spisen  nått sin arbetstemperatur har den ett antal fasta matlagningsstationer, varma klimatzoner, som håller samma temperatur tack vare termostatreglering.

Tillverkningen i Sverige upphörde 1957, men i England har produktionen fortsatt. Här betraktar man sig som Agaspisens egentliga hemland och det var också i de stora kalla husen på den engelska landsbygden som spisen verkligen kom till nytta. "The Aga cookers" blev ett begrepp.

De första spisarna var creme-färgade och först på 1950-talet lanserades alternativa färger. Idag finns över tio kulörer att välja mellan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!