Bauhaus – årets hetaste 93-åring

Bauhaus inspirerar överallt just nu! Bauhausskolan stod för revolution inom konst, design och arkitektur och följdes av funktionalismen. Idag sätter den åter synliga spår i ny design och återupptäckta klassiker.

Bauhausskolan grundades efter första världskriget av Walter Gropius i Weimar. Han hade en väldigt genomtänkt plan bakom det hela – att föra "finkulturen" och det (på den tiden) lågt värderade hantverket  närmare varandra. Goda avsikter i all ära – skolan hamnade snabbt i trubbel med myndigheterna och tvingades byta både ledare och postort ett par gånger innan den till slut stängdes av nazisterna 1933. Många av lärarna och eleverna flydde till USA – där de spred Bauhausfilosofin vidare. Resultatet?

– Det som då var väldigt radikalt har idag blivit folkligt och en markör för god smak, säger Sandra Nordgren, programansvarig på Arkitekturmuseet.

Idag nästan prick 93 år efter skolan grundades, har den påkostade utställningen Bauhaus: Art of life precis slagit upp portarna på Barbican art gallery i London. Art as life – en passande undertitel till ett fenomen som satt färg och form på allt från typografi och arkitektur till möbelformgivning och mode. Än idag inspireras åtskilliga formgivare av skolans designarv och resultatet ser vi i allt från Cult designs lilla ljuslyktehus Homage Gropius, till Marius Myking Bjœrnsens fåtölj We get along för Mitab. Fåtöljen har Bauhausrörelsens typiska form, kombinerat med svenskt hantverk i form av läder från Tärnsjö garveri – hantverk och formgivning hand i hand. För tre år sedan vann Rosenthal Formex Formidable-priset för sin servis Tac, ritad av Bauhausgrundaren Walter Gropius 1969 och nylanserad lagom till 90-årsjubileet.

Bauhausskolan i Dessau, innan den tvingades att stängas av nazisterna 1933.

Cesca, Marcel Breuers klassiska stol från 1928, brukar kallas Bauhausstolen. Tillverkas idag av Knoll.

Affish från Bauhausskolans första utställning i Weimar, 1923. De geometriska formerna är typiska för Bauhausestetiken.

Servisen Tac designades av självaste Walter Gropius 1969 och relanserades av Rosenthal 2009.

Wassily, Marcel Breuers stol från 1925, är döpt efter Wassily Kandinsky, med tydliga Bauhaus-influenser. Tillverkas i dag av Knoll.

Lampan Const av Ploypan Theerachai ingick i Konstfacks utställning i Milano 2012. Färgen, formen och den synliga konstruktionen andas Bauhausstil.

Foto: unknown

Bekväm och Bauhausinspirerad: We get along av Marius Myking Bjœrnsen från 2010 för Mitab.

Foto: sinar

Bestlite, Storbritanniens första Bauhausinfluerade produkt, ritades av Robert Dudley Best 1930. Tillverkas idag av Gubi.

Foto: Fotograf Peter Krasilnikoff ApS

Artikeln om Bauhaus är publicerad i sin helhet i Sköna hem nr 7, 2012.

Fler designklassiker i vårt galleri, Designklassiker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!