Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bumlingen – en klassisk bumling till lampa!

Bumlingen – en klassisk lampa som aldrig går ur tiden. Förutom som taklampa, finns Bumlingen som golvlampa och bordslampa, samt i olika färger och material. Men visste du hur Bumlingen fick sitt namn? Det får du svar på här.

Det första exemplaret penselmålades för hand i racerbilsgrönt

Historien om en av Sveriges mest sålda lampor börjar i taket. Grundaren av Ateljé Lyktan, Hans Bergström, ansåg att lampans anslutning mot taket, den lilla koppen, var en del av armaturen och därför viktig att utforma på passande sätt. Det var här bumlingformen kom till, fast uppochnervänd. Året var 1955. Bergström vände sedan på formen och gjorde en liten ljuslykta som sattes i produktion.

Det var den lyktan som tio år senare inspirerade Anders Pehrson att designa den framgångsrika lampan, nu elektrifierad med strömbrytare i tre olika steg – i stället för med stearinljus. Anders Pehrson (1912-82) hade 1964 gått in som chef, ägare och konstnärlig ledare för belysningsföretaget i Åhus.

Det första exemplaret penselmålades för hand i racerbilsgrönt och visades på belysningsmässan i Göteborg 1968. När den stora armaturen - 60 cm vid - var upphängd i montern, ska en vän till Pehrson ha kommenterat  att "det där var mig en stor bumling, du Anders!" Och så lär lampan Bumling ha fått sitt namn.

Den färgstarka formen blev en ikon i popdesignens tidevarv, och en enorm framgång. Den kom att tillverkas i sex storlekar, och varianter som bordslampa, golvlampa och vägglampa kom snart till, liksom snarlika Knubbling.

[gallery columns="1" size="full" link="none" ids="60302"]

Idag tillverkas Bumling i två storlekar, i plåt lackerad i högblankt vitt eller rött, samt borstat aluminium.

Varje år lanseras också en limiterad upplaga i årets färg. Därtill är Bumling en favorit på andrahandsmarknaden.

Artikeln innehåller köplänkar.