Vad gör man när drömköket inte ryms i villan? Man bygger ett trädgårdsannex av trä och glas och inreder det hyggeligt danskt!

E

tt luftigt spisekøkken – kök, matrum och allrum i ett – var vad Stine och Bøje Bang-Lumholdt föreställde sig. Men sådana utsvävningar tillät inte deras gamla villa, så det fick bli en tillbyggnad på 50 kvm en halvtrappa ner, i trädgårdsnivå. Material: trä, glas, stål, betong och enkelt vitt kakel.

– Varje dag har varit ett nöje under de tio år vi har använt köket, säger Stine. Det är ett brukskök, inget finkök, så ingen behöver vara nervös för att göra skrapmärken i bordet eller tappa smulor på golvet. Vi har dagsljus året om, och huset ligger direkt på marken så det känns som att vara utomhus.

drömkök annex i trädgården gasspis grått

Köksannexet är inrett med trä, glas, stål, betong och enkelt vitt kakel. Mycket industrikänsla – med Falconspisen, fläktkåpan och de öppna hyllorna. ”Vi bara älskar vår blå spis, den har två ugnar och är så effektiv!” På bordet den ikoniska HK-kannan, formgiven av Henning Koppel för Georg Jensen.

drömkök annex i trädgården utifrån
drömkök annex i trädgården matplats brasa

På ena långsidan kliver trädgården till synes in genom jättefönstren. Den lilla trädörren gjordes åt barnen, men används nu av hunden. Stolarna runt det snickrade bordet är danska, franska och italienska. Taklampor Costanza, Luceplan.

– Eftersom vi och våra tre barn älskar att baka, sylta, salta, röka och allt sådant, har vi gedigna köksmaskiner som tål slitage. Vi älskar vår Falcon gasspis över allt på jorden, den är så effektiv!

– Med all mat vi lagar behöver vi dubbla kylskåp och de står tillsammans lite vid sidan om.

Köket är uppbyggt som ett industrikök och tar upp ena långväggen, den andra är helglasad mot trädgården. Stommen till köket, ett stålskelett, tillverkades av smed, men lådor och stålhyllor hämtades från ett standardkök. För att saker ska vara lätta att komma åt saknas luckor och överskåp, i stället har de valt öppna hyllor, de övre är i trä och målade i samma mörkgrå färg som resten av köket.

drömkök annex i trädgården trappa

Allt naturträ och den öppna spisen i bordshöjd ger trivsel och värme. Trägolvet har gummifogar och ligger i nivå med terrassen utanför.

drömkök annex i trädgården matbord udda stolar
drömkök annex i trädgården diskho fönster

Man ska inte behöva vända trädgården ryggen när man diskar, så självklart finns det några gluggar i den slutna köksbänksväggen.

drömkök annex i trädgården lila blommor

Blåregnet frodas på köksannexet.

– Köket får inte se högtidligt ut, det ska vara avspänt. Därför har vi lite -olika sorters stolar runt bordet, som är tillverkat för att rymma tio personer. Ju fler, desto lyckligare är jag. Eldstaden har vi byggt i samma nivå som bordet för att man ska få känslan att sitta tätt intill elden och äta. Härligt!

Text & foto: JENS BARSLUND

Ur Sköna hem nr 11, 2018.

Läs mer:

Köksspecial 2019 – 3 ursnygga trender och nyheter för ditt nya kök

Köksinspiration 2019: Träkök i alm med detaljer i sober svärta

Köksinspiration 2019: Klassiskt sekelskifteskök 2.0 i ljusgrått

Färgsätt som ett proffs!

  • Lär dig hur färger skapar harmoni i ditt hem
  • 25 avsnitt om nyanser, färgcirkeln och hur du kommer igång!
  • Bästa tipsen av Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert