Guide: Så ska du rengöra dina skärbrädor

Det finns en hel del att tänka på när det kommer till skärbrädor, och särskilt beroende på vilket material de är i – som hur du ska rengöra dem till exempel. Skärbrädor i olika material kräver olika rengöring. Vi guidar dig i hur du gör rent dina skärbrädor!

Oavsett materialet på dina skärbrädor är det viktigt att undvika korskontaminering, både av smakskäl och för hygieniska skäl. Om du någonsin skärt upp en vattenmelon efter att du hackat vitlök förstår du säkert varför det är bra att ha en separat skärbräda för livsmedel som har en skarp smak, exempelvis lök, och som gärna förs över på annan mat.

Skärbrädor som används för att skära rått kött, fågel och skaldjur ska aldrig användas för att skära upp andra livsmedel som ska ätas råa eller som redan blivit tillagade. Skaffa en separat skärbräda för att skära rått kött, fågel och skaldjur på.

Så rengör du skärbrädor i plast

Det finns en tro om att skärbrädor i plats är lättare att hålla rena än skärbrädor i trä. Plast är inte poröst och kan göras rent i diskmaskinen. Men, reporna efter kniven i skärbrädan – som oundvikligt kommer dit – är problematiska. Där fångas bakterier och gör det nästan omöjligt att göra rent skärbrädan för hand. Att göra rent skärbrädan i diskmaskinen är inte heller en garanti för att den verkligen blir ren.

Om du använder skärbrädor i plast, kör dem i diskmaskinen efter varje användning. Då hinner inte bakterierna sätta sig och samlas på hög, vilket ökar chansen att skärbrädan blir helt ren.

Så rengör du skärbrädor i trä

Även om man inte kan köra skärbrädor i trä i diskmaskinen är det ändå trä som vinner tävlingen över plast när det kommer till vilken skärbräda som är lättast att hålla ren. Träet i sig har nämligen egenskaper som gör det möjligt hålla den ren.

Bakterier absorberas in i trät i skärbrädan, som kan låta farligt. Men bakterierna dör till slut, och under tiden kan de inte nås från ytan av skärbrädan vilket gör att din mat är på den säkra sidan.

Steg-för-steg för hur du rengör din skärbräda i trä:

1. Skrapa av matrester från skärbrädan.

2. Diska den noggrant med tvål och vatten.

3. Skölj skärbrädan under en stark stråle vatten. Detta är viktigt för att skölja av bakterier från skärbrädans yta.

4. Torka din skärbräda så mycket det går. Att lämna den blöt eller fuktig kommer göra att den blir skev och spricker.

5. Underhåll skärbrädan genom att regelbundet, ungefär en gång i månaden, behandla den med lämplig olja.

Tack Apartmenttherapy för inspirationen!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!