Hur bygger vi om 70-talsköket?

Hur kan vi förnya vårt 70-talstypiska korridorkök utan att ta bort det angränsande matrummet?

Fråga

Vi har ett typiskt korridorkök med matplats à la 70-tal. Vi vill bygga ut det, men samtidigt inte förlora det angränsande matrummet. Vi är öppna för att slå ut och flytta väggar.                          

Suzanna

Svar

Det enklaste tycker jag är att riva en del av väggen mellan köket och matsalen och lämna en öppning på mellan 1,2 och 1,5 meter. Det blir bra för att ge köket luft, utan att förlora det angränsande matrummet, som ni vill bevara. Öppningen kommer att göra att det blir mycket ljusare, och när ni kan röra er, och får en fri vy från kök till matsal kommer ytan att kännas mycket större än den egentligen är. 

Jag vet inte om ni brukar äta i köket eller i matsalen, men kanske är det bäst att ha båda möjligheterna. Den naturliga platsen till frukoststunden eller fikat i köket blir vid fönstret, med en sittbänk och ett litet matbord. Från matsalen vill man inte se köket för mycket, särskilt inte om man har gäster. Därför kan den del av köket som syns från matsalen inredas utan väggskåp. På den väggen kan ni i stället ha en fondvägg som får en särskild färg, eller en tapet, något roligt så man lägger märke till den.

Självklart är ljusa färger eller vitt det bästa alternativet för väggskåpen, om man vill att 

köket ska se större och bredare ut. Har ni träpanel i taket? Ersätt gärna det med ett slätt undertak och måla även det i en ljus färg.                         

 Anna Montagut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!