Foto: iStock

Grytor till induktionshäll – dessa fungerar

En induktionshäll har många fördelar, bland annat är den energisnål och snabb. Dock fungerar inte alla sorts grytor på en induktionshäll. Fungerar till exempel en kopparkastrull på en induktionsspis? Här är listan på grytor och kastruller som fungerar på en induktionshäll.

Här går vi igenom hur en induktionsspis fungerar och en guide över vilka kastruller, grytor och stekpannor som fungerar på en induktionshäll

Hur fungerar en induktionshäll?

En induktionshäll fungerar som följer. Hemligheten är den elektriska spolen under kokplattan. När plattan sätts på och ström passerar genom spolen bildas ett magnetfält med hög frekvens. Magnetfältet i sig skapar ett elektriskt motstånd i grytans botten, och motståndet gör så att värme alstras, vilket värmer upp botten på grytan och sedan maten.

LÄS OCKSÅ: Vilken bänkskiva ska jag välja – här är guiden (pris, fördelar och nackdelar)

Foto: iStock

På en induktionshäll är det alltså bara kastrullerna och stekpannan som blir uppvärmd, själva induktionshällen förblir sval.

En induktionshäll är mer lättjobbad än traditionella spisar då den påminner mycket om en gasspis direkta värme på och värme av, det vill säga induktionshällens värmereglage ger ett direkt resultat vid ökning eller sänkning av värmen.

En induktionshäll är dock något dyrare en traditionella spisar, men å andra sidan drar en induktionshäll mindre el på grund av hur snabbt det går att värma mat och koka upp vatten.

LÄS OCKSÅ: En smutsig köksfläkt är en stor brandfara (så ofta bör du rengöra din fläkt)

Vilka kastruller fungerar på en induktionsspis?

Dock fungerar inte alla sorts kokkärl på en induktionshäll. Det är enbart magnetiska kokkärl som titan och järn, men även vissa typer av rostfritt stål som kan värmas upp på en induktionshäll. Kastruller i koppar, glas eller aluminium fungerar inte.

Enklaste sättet att kolla om en kastrull fungerar på en induktionshäll är att se om en vanlig magnet, till exempel en kylskåpsmagnet fäster på kastrullen. Då funkar det!

Dessa grytor fungerar på induktionsspis

Gjutjärn

Titan

Rostfritt stål

Dessa grytor fungerar inte på induktionsspis

Koppar

Glas

Aluminium

Källa: Illustrerad vetenskap, wikipedia.org

Induktionshäll att tänka på:

Induktionshäll finns hos de flesta återförsäljare, bland annat Ikea, Siemens och Electrolux.

En induktionshäll är något dyrare än en traditionell spis.

En induktionshäll är energisnålare än en traditionell spis.

En induktionshäll är enkel att använda då den ger direkt svar om du sänker eller höjer temep

En induktionshäll rengör du enklast med traditionellt rengöringsmedel alternativt vatten och diskmedel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!