Inredningsguiden: Inred ditt kök i retrostil

Bor du i ett 50-talshus och vill återskapa stilen från grunden? Eller gillar du bara känslan från förr? Retrostilen passar utmärkt att krydda köket med.

Kök i 50-talsstil kan se ut på många olika sätt – och viktigaste tipset för den som vill återskapa eller inspireras av stilen är att göra research och välja sitt tema noga. Fundera på vad i 50-talet du är ute efter, eftersom retrostilen går att tolka så olika.

– Spontant tänker jag på pastellfärgerna som kom på 50-talet, säger Ulrica Hansson, inredningsarkitekt och lärare på Sköna hems inredningskurser.

– Sedan beror det på om det är 50-talskök i stan eller på landet. På landet var det mer pastelligt med vedspis och spiskåpa, i stan lite mer sofistikerat med naturmaterial, keramikplattor och teak till exempel, förklarar Ulrica.

30-talets funkisstil hängde kvar in i 50-talet med exempelvis svartvitrutiga golv och ljusa färger. Med 50-talet kom lite gladare nyanser in i köken.

– Svenska kök såg egentligen ganska lika ut under 30-, 40- och 50-talen. Gemensamt var de släta luckorna, och det var vanligt med lutande överskåp med skjutluckor, förklarar Ulrica.

Annat som är typiskt för svenska 50-talskök: Snäpphandtag eller långa grepp – i teak eller inmålade i samma färg som luckan. Raden med glasbyttor för specerier under köksskåpen. En lång rostfri diskbänk var vanlig.

– 50-talsköket var ett arbetskök, och användes på ett helt annat sätt än vi gör i dag. Maten lagades från grunden av kvinnan i huset och sedan satt man i matrummet och åt. I dag lagar vi mat på ett annat, enklare, sätt och vi umgås i våra kök. Dock ser vi faktiskt i dag en trend där fler går tillbaka till att ha ett kök som det går att stänga till, eftersom ljud och matos kan bli störande i resten av hemmet, berättar Ulrica Hansson.

Många kryddar sitt kök med 50-talskänsla i detaljerna och i köksmaskinerna. Då sneglar man ofta på amerikanska ”diner”-stilen. Bulliga former, rödsvart- vit färgskala eller pasteller och creme ihop med krom. ”Diner”-stilen matchas ofta med svartvitrutiga golv och öppna hyllplan.

– Men öppna hyllplan vill jag varna för, eftersom det är svårstädat. Matos och damm är ingen trevlig kombination, säger Ulrica.

På 50-talet kom hushållsassistenten och brödrosten in i svenska kök, och de här apparaterna kom ofta från USA, eller lånade designen därifrån

– Ofta var man stolta över sina nya maskiner så de fick stå framme. Så att ta in sådana detaljer i sitt 50-talskök är bara trevligt, säger Ulrica Hansson.

När man ska välja vitvaror till ett retrokök infinner sig lite problem. I 50-talsköket hade man ett bulligt kylskåp och fristående vit spis med fönsterlösa ugnsluckor. Man hade varken fläkt, mikro eller diskmaskin – bekvämligheter som ingen vill vara utan i dag.

– Om man vill vara strikt hör inte en stor frilagd fläktkåpa heller hemma i stilen, säger Ulrica Hansson. Då är det bättre att sätta upp köksskåp med en diskret inbyggd fläkt.

Spisar som ser exakt ut som de gjorde på 50-talet finns egentligen inte att få tag på. Däremot finns olika varianter av franska och italienska spisar med lantlig och nostalgisk design som har 50-talskänsla. En integrerad diskmaskin med kökslucka som front är ett bra alternativ. Och vill man inte ha rostfritt på hela köksbänken kan man i dag ha bänkskiva i trä eller av laminat i det klassiska mönstret Virrvarr av Sigvard Bernadotte från 1958.

Bloggaren Underbara Clara, aktuell med boken Underbara Clara: Vintagepimp och hemmafix (Bonnier fakta) har renoverat sitt kök i retrostil. "Istället för att köpa ett nytt kök köpte vi ett gammalt kök med originalfärgen kvar. Jag bröt ny färg i samma nyans och och målade luckorna ett varv. Vårt 50-talskök är himla praktiskt eftersom skåpen går hela vägen upp till taket."

Publicerad i Sköna hem nr 4, 2013.

För mer köksinspiration, kika in vårt galleri, Kök!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + grå pläd och två ljuslyktor Köp nu!