Med fem köksrenoveringar i bagaget hade Sara och Erik inte bara goda förutsättningar att lyckas med sitt drömkök, utan även skyhöga förväntningar som skulle uppfyllas.

E

fter att ha upplevt såväl korridorkök som kök långt ifrån matplatsen, längtade Sara och Erik efter ett öppet och rymligt kök med uppsikt över såväl matplats som vardagsrum. Då de båda älskar att laga mat ställdes höga krav på såväl utrymme som funktion.

Paret valde att bygga nytt i den dåvarande matsalen och samtidigt öppna upp mot vardagsrummet och den öppna spisen.

– Vi utgick ifrån att man från köket skulle kunna se lågorna flamma när man står och lagar mat. Vi ville också att man skulle ha kontakt med matrummet och kunna ha ett öga åt vardagsrummet. Vårt gamla kök låg långt ifrån matplatsen vilket är hemskt, man blir kökspersonal i stället för att laga maten med gäster eller varandra, förklarar Sara.

ikeakok vitt minimalistiskt och lantligt brasa ved.jpg

I skåpen på förvaringsväggen göms även en del små köksapparater, förutom porslin, skafferi och kylskåp.

ikeakok vitt minimalistiskt och lantligt kokso
 ikeakok vitt minimalistiskt och lantligt kokso

Köket är från Ikea med släta luckor och enkla handtag. Bänkskivan från samma varuhus har förlängts ner på sidorna för att skapa enhetlighet. Vitvaror från Electrolux, fläkt från Thermex.

 

Med fem köksrenoveringar bakom sig hade de klart för sig vilka funktioner som var överflödiga respektive nödvändiga. Men det var först när Sara såg ett kök på Ikea som hade en lång vägg med högskåp som tankarna kom igång på riktigt.

– Vi var så trötta på vanliga kök med skåp ovanför bänkskivan och ville ha en stor köksö i stället, men utan att förlora förvaringsutrymme. Lösningen att sätta skåp från golv till tak var perfekt för oss, och dessutom kan man gömma kaffekokare och andra maskiner med sladd i ett av skåpen. Vi valde släta matta luckor med enkla handtag, så att högskåpen uppfattas som en ganska diskret vägg.

Den nästan tre meter långa köksön är skräddarsydd efter parets önskemål och de höga skåpen rymmer allt från kryddor och mjölpåsar till kaffebryggare och brödrost. Förutom ett kök med social planlösning, ville de även ha två ugnar, bred induktionshäll, snygga vitvaror och extremt mycket förvaring. Men kravet på två diskmaskiner fick till slut kompromissas bort för att få ihop köksön på ett snyggt sätt.

ikeakok vitt minimalistiskt och lantligt matplats

Köket som inreddes i den före detta matsalen rymmer även ett stort matbord. Vitmålade pinnstolar bryter av mot köksbordet med betongskiva.

ikeakok vitt minimalistiskt och lantligt kyl frys

Plankväggen bygger in vitvarorna för lantlig feeling.

 5ba24c752c451 5ba24c752c49aikeakok vitt minimalistiskt och lantligt kokso.jpg

 

Vägen till Saras och Eriks drömkök blev lång. En stundande förlossning, överraskningar i renoveringen och blixtnedslag i huset äventyrade hela processen.

– Blixten slog ner i huset efter att vi bott där ett par veckor. Alla vitvaror gick sönder på en sekund och därmed förstördes även all mat. Detta var två dagar innan vår Allie föddes så det var lite körigt där ett tag …

Av: ANNA BJELKHOLM
Foto: REBECCA MARTYN

Ur Sköna hem nr 11 2016

Läs mer:

11 ikea-kök ur verkliga livet (Inspireras av andras kök från Ikea)

3 saker att fråga dig själv innan du skaffar helvitt kök

11 steg till minimalistisk perfektion

inredningskurs sköna hem

  • Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
  • Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.