Foto: Styling Charlotte Pettersson

Köksguiden från A till Ö

Funderar du på att bygga om köket? Det är mycket att tänka på innan allt är klart. Här är en snabbguide från A-Ö för köksbygget. Vi tipsar också om några läsvärda köksinredningsböcker.

Arbetsytor

För att arbetet i köket ska fungera, behövs bra arbetsytor. Ju fler personer som ingår i hushållet, desto större yta behövs. De byggnormer som gäller kan beställas genom SIS Förlags webbplats.

Bygglov

För arbeten som medför ingrepp i ventilationssystemet eller avloppssystemet kan bygglov behövas. Vänd dig till din kommun. En sammanställning över kommunernas byggnadsnämnder finns på Boverkets webbplats.

Centimeter

Centimetrarna är viktiga att hålla koll på vid köksombyggnad. Visste du till exempel att det måste vara minst 120 centmeter öppen yta för att du ska kunna öppna diskmaskinsluckan och själv få plats framför?

Diskhon

Runda diskhoar är svåra att diska en bakplåt i. Fundera också över vad diskbänken gränsar till. En bänkskiva kanske finns alldeles i närheten? Då behöver man hålla efter skarven då och då med t ex vattenskyddande silikon. Se gärna till att ha arbetsytor på bägge sidor om diskhon.

El

Alla eluttag i köket ska vara jordade. De bör vara placerade så att man bekvämt kan arbeta med elektriska köksmaskiner. Det behövs både uttag på väggen ovanför arbetsytorna samt i bänkbelysningen.

Fråga byggexperten

Svensk Byggtjänst, Stockholm, har arkitektrådgivning (SIR) för villrådiga. Onsdag em kl 16-18, 375 kr per halvtimme. Bokas i förväg på telefon 08-457 10 00.

Förvaring

I dagens kök finns många utdragbara lådor och backar som ger en ergonomisk och praktisk förvaring.

Golv

Golvet i köket ska vara starkt och tåligt och samtidigt skönt att stå och arbeta på. Klinker är slitstarkt och lättskött, men hårt.

Ett trägolv är mjukare, och om det är gjort av massivt trä, tål det att slipas om många gånger. Lamiat är ett tåligt och prisvärt alternativ med träutseende.

Handtag

Handtagen ska tåla att bli dragna i år ut och år in. Välj en hållbar variant, och tänk på att ett bygelhandtag med plats för tre fingrar ger bra grepp.

Inredningsverktyg

På flera av kökstillverkarnas sajter finns inredningsprogram för kök där man själv kan rita upp sitt nya kök. Här kan du prova Marbodals planeringsverktyg.

Jalusiluckor

Om du vill ha jalusiluckor i köket så tänk på att dessa tar plats inne i skåpen i uppfällt läge. Plats som kanske hellre behövs till förvaring. Dessutom kan det vara svår att hålla jalusiluckorna rena.

Kranar

Finns en uppsjö att välja mellan. Men tänk på att de kommer att användas många gånger under åren. En snygg målad kran i vitt kanske inte är det mest praktiska i det perspektivet…

Ljus

Att få glödlampans ljus rakt in i ögonen vid matbordet är inte skönt. En bra utformad kökslampa tillåter matgästerna titta på varandra utan att störas av glödlampan. Tänk också på att barn sitter lägre än de vuxna.

Matplats

För att kunna dra ut stolen från borden behöver man 120 cm fritt utrymme bakom stolen. Varje plats vid bordet bör vara 80 cm bred.

Oändligt tålamod…

Behövs när man ska bygga om sitt kök. Och en stor portion envishet. Hantverkare och transporter ska samordnas, och under tiden står man och steker fiskpinnar i vardagsrummet. En bra planering och en stor dos skepsis är bra att utrusta sig med.

Parallellkök

Ett avlångt kök med arbetsytor på bägge sidor om en gång. Byggdes i många hus på 30- och 40-talen, men är inte särskilt praktiskt.

Rådgivning

Svensk Byggtjänst i Stockholm har två rådgivningshelger varje år för dig som ska bygga om köket, en på hösten och en på våren.

Spis

Det är inte praktiskt att placera spisen intill ett högskåp. Mellan spisen och diskbänken bör det vara mellan 80 och 120 cm arbetsyta. Det är bra om det finns arbetsytor på bägge sidor om spisen.

Toppskåp

Om man har höga väggskåp, kan man dölja eventuella springor upp mot taket med en list. Större gluggar täcks med skivor och lister. Överblivna utrymmen mellan skåp kan användas till hyllor för t ex kokböcker eller brickor.

Har man lägre skåp, som inte går upp till taket, är det praktiskt att fästa smörpapper på ovansidan av skåpen. Där fastnar damm och feta avlagringar, och när man ska städa är det bara att dra bort papprena och sätta dit nya.

Ugn

För att kunna öppna ugnsluckan och bekvämt kunna få in och ut plåtarna bör det finnas minst 120 cm att jobba på framför ugnen.

Vitvaror

Konsumentverket ger ut översikter över kyl, frys och diskmaskiner. Dessa guider kan köpas från Konsumentverket eller Svensk Byggtjänst.

Generellt: tänk på att vitvarorna bör ha mått som gör det möjligt att byta dem när de är slut, särskilt om de är inbyggda i ett skåp eller infällda i en bänk. En kyl eller en spis åldras oftast fortare än köket i övrigt.

Väggmaterial

Ovanför diskbänken är kakel praktiskt, men i resten av köket, vid matplatsen kan man med fördel använda en avtorkbar tapet. Ännu tåligare är träpanel.

Om man gör en av väggarna till en fondvägg och målar i en avvikande färg, är det lätt att ändra när man vill förnya i köket.

Ytbehandling

Över allt i köket måste man kunna torka av. Även i taket är det bra med en ytbehandling som är avtorkbar. Ett trätak som ljusmålas eller laseras har en yta som döljer, är avtorkbar och dessutom ljudabsorberande.

Återvinning

Se till att du får rejält med förvaringsplats för sådant som ska återvinnas: glasburkar, pappkartonger, returburkar, returpapper – allt har en tendens att samlas i köket och behöver utrymme.

Äta

Porslinet har sin rundgång i köket: från skåpet till bordet till diskbänken och diskmaskinen och så tillbaka in i skåpen. Planera köket så att denna rundgång blir så lite arbetskrävande som möjligt.

Ön

En fast ö i mitten av köket, köksön, behöver vatten och avlopp för att fungera, något som kräver byggnadslov. Men man kan också ha en rörlig ö på hjul för avställningsyta och som arbetsbänk. Särskilt om köket är stort, kan det vara praktiskt med en rörlig arbetsö.

Fotnot: Guiden är utformad i samarbete med Birgitta Eriksson, kökskonsulent på Ikea, Barkarby.

 

Lästips

”Kök – plaerna för trivsel och funktion” av Gunilla Lauthers, utgiven år 2000 på ICA Bokförlag i serien Böcker från Byggtjänst. 235 kr.

”Terence Conran´s Kitchen Book”, Terence Conran, Förlag: Penguin USA, ca 300 kr.

Konsumentverkets köpguider för Kyl, sval & frys, spisar, mikrovågsugnar och diskmaskiner finns på www.konsumentverket.se, där man också hittar länkar till kortversioner av Råd och Röns tester.

Råd och Rön har adressen www.radron.net/

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!