Hur fixar man ett schyst kök i en 1800-talsvåning på Östermalm? Man låter ett klassiskt-modernt kök flytta in i matsalen!

D

örröverstycken, bröstpaneler, takstuckaturer och en magnifik kakelugn.

Våningen på Östermalm i Stockholm var full av ”bevarad 1800-talscharm”, så det gick inte att låta vilket kök som helst flytta in. Därför föll  valet på ett diskret, platsbyggt Himlekök målat i en ljust grå nyans.

Inspiration sekelskifteskök 2019: Rummets självklara centerpiece är kakelugnen. Det var inte tal om att bära hand på några 1800-talsdetaljer! Det klassiska köket från Himlekök har diskret ramverk och är målat i samma grå nyans som väggarna, NCS 1500-N. Takkronan är designad av arkitekt Erika Carnbäck, barstolarna är från Ellos.

Foto: Karin Johansson

Rummets självklara centerpiece är kakelugnen. Det var inte tal om att bära hand på några 1800-talsdetaljer! Det klassiska köket från Himlekök har diskret ramverk och är målat i samma grå nyans som väggarna, NCS 1500-N. Takkronan är designad av arkitekt Erika Carnbäck, barstolarna är från Ellos.

Inspiration sekelskifteskök 2019 grått marmor stänkskydd

Foto: Karin Johansson

Inspiration sekelskifteskök 2019: Porslin från Villeroy Boch, ljusstake, Svenskt tenn, och blandare, Tapwell.

Foto: Karin Johansson

Porslin från Villeroy Boch, ljusstake, Svenskt tenn, och blandare, Tapwell.

– Vi ville att köket skulle smälta in i miljön och samtidigt vara funktionellt för en barnfamilj. Det var självklart att kakelugnen skulle fortsätta vara rummets centerpiece, men nu har den fått sällskap av material som marmor, läder och metall, säger arkitekten Erika Carnbäck, som fick uppdraget att tillsammans med Himlekök utforma köket.

I sitt tidigare liv var köket enbart en praktmatsal med två uppsättningar stora pardörrar. För att skapa väggyta att placera köksskåpen mot sattes det ena dörrparet igen och på golvet lades en ny fiskbensparkett i mörk vaxad ek.

Inspiration sekelskifteskök 2019: Köket från Himlekök är platsbyggt i trä och marmor. Vattenkokare Alessi och Nespresso espressomaskin.

Foto: Karin Johansson

Köket från Himlekök är platsbyggt i trä och marmor. Vattenkokare Alessi och Nespresso espressomaskin.

Inspiration sekelskifteskök 2019 grått paneler stuckatur

Foto: Karin Johansson

Inspiration sekelskifteskök 2019 grått matbord

Foto: Karin Johansson

Matbordet och Thonet-stolarna köptes på nätauktion. Duken är från Himla och porslinet från Villeroy Boch. Glas, Reijmyre, tabletter, Spode, silverljusstakar, Oscar & Clothilde. Mässingskrukan i fönstret från Svenskt tenn.

– Köket är både platsbyggt och handmålat, och för att lämna stuckaturen intakt går hög- och överskåpen inte ända upp till taket. Det viktigaste var att bevara rummets ursprung, men vi har tillfört en modern touch, med exempelvis specialdesignad taklampa och köksbeslag i metall och läder.

Text: Jessica Holm
Foto: Karin Johansson

Ur Sköna hem nr 11 2018.

Läs mer:

Köksspecial 2019 – 3 ursnygga trender och nyheter för ditt nya kök

Köksinspiration 2019: Träkök i alm med detaljer i sober svärta

Drömköket rymdes inte i villan – fick eget annex i trädgården. kika in!

Färgsätt som ett proffs!

  • Lär dig hur färger skapar harmoni i ditt hem
  • 25 avsnitt om nyanser, färgcirkeln och hur du kommer igång!
  • Bästa tipsen av Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert