Inget fel på vitt och fräscht, men om man fantiserat om ett snickrat kök med synlig ådring i träet? Då byter man till fronter i massiv alm!

K

öket i det splitter nya radhuset på Amager i Köpenhamn var helt vitt, både väggarna och inredningen från Multiform. På tok för sterilt för fotografen Anitta Behrendt, som hade tänkt sig en personlig ”matverkstad” för hela familjen.

– Drömmen var ett helt snickrat kök där man riktigt såg strukturen i träet. Men vi gjorde en kompromiss, behöll stommar och skåpinredning och beställde nya fronter i massivt trä hos Christian Riis på Grounded craftwork. Vi tittade på lite olika träslag men fastnade för alm, för att det samspelar så fint med golvet. Och jag älskar att man ser ådringen i träet, det ger liv.

 Kökstrender AW2018: Träfronter luckor & kakel fiskbensmönster. Skåpfronter i alm från Grounded craftwork, spishäll, Witt, tehuva, Menu, gryta, panna och skålar, Eva Solo, grytunderlägg, Sagaform.

Skåpfronter i alm från Grounded craftwork, spishäll, Witt, tehuva, Menu, gryta, panna och skålar, Eva Solo, grytunderlägg, Sagaform.

kökstrender AW2018 svart kakel fiskmed träluckor
kökstrender AW2018 träluckor

Fläktkåpan med mässingskant (matchar blandarna) har Anitta designat i samarbete med Nilroy, kåpan målad i samma grå nyans som väggen. Spishäll, Witt, stekpanna, Eva Solo. I hörnet skålar från Raawi och Ditte Fischer, glaskanna, House­doctor, mässingsäpple, Bloomingville.

Väggarna målades om i en ljust grå nyans, utom partiet bakom diskbänken som fick en ”statementlook”: mörkgrå, marockanska cementplattor lagda i fiskbensmönster.

– Först oroade vi oss för att det skulle bli för mörkt, rummet är inte jättestort. Men jag är superglad över resultatet, plattorna skapar kontrast och ger ett djup till rummet. Det var självklart att blandarna skulle vara i blank mässing, det är jättevackert mot det mörka, matta.

kökstrender AW2018 start

Foto: Rikke Graff Juel

Skåpfronterna i alm är gjorda av Grounded craftwork i Köpenhamn, och monterade på befintliga stommar.

kökstrender AW2018 lådinredning guldbestick
kökstrender AW2018 skärbrädor trä

Skärbrädor från Ro och Skagerak, lavastenplattor, File under pop, salt- och pepparkvarn från Ro.

kökstrender AW2018 svart diskho svart kakel fiskbensmönster

Diskho, Blanco, blandare, Dornbracht.

Mässingen för övrigt, kommer igen i en kant på fläktkåpan och i en hel del accessoarer.

– Men det viktigaste, förutom funktion, är helhetsintrycket. Jag är en bildmänniska så jag gillar att allting i köket hänger ihop. Det har en fantastisk look, om jag får säga det själv.

kökstrender AW2018 matplats sjuan stolar runt tulipbord

Hela familjen ryms runt matbordet i design av Ejvind A Johansson. Stolarna är Arne Jacobsens Sjuan för Fritz Hansen, mässingslampan kommer från Lysfabrikken.

kökstrender AW2018 tekanna

Tekannan är från Menu och grytunderlägget från Sagaform. Skål, Ro, glasask, Aytm. ”Vasen fyndade jag på Ikea.”

Styling: RIKKE GRAFF JUEL
Text: PIA OLSEN
Foto: ANITTA BEHRENDT

Ur Sköna hem nr 11 2018.

Läs mer:

Köksspecial 2019 – 3 ursnygga trender och nyheter för ditt nya kök

Köksinspiration 2019: Klassiskt sekelskifteskök 2.0 i ljusgrått

Drömköket rymdes inte i villan – fick eget annex i trädgården. kika in!