Köksinspiration 2019: Träkök i alm med detaljer i sober svärta

Foto: Rikke Graff Juel

Inget fel på vitt och fräscht, men om man fantiserat om ett snickrat kök med synlig ådring i träet? Då byter man till fronter i massiv alm!

Ämnen i artikel:

Köket i det splitter nya radhuset på Amager i Köpenhamn var helt vitt, både väggarna och inredningen från Multiform. På tok för sterilt för fotografen Anitta Behrendt, som hade tänkt sig en personlig ”matverkstad” för hela familjen.

– Drömmen var ett helt snickrat kök där man riktigt såg strukturen i träet. Men vi gjorde en kompromiss, behöll stommar och skåpinredning och beställde nya fronter i massivt trä hos Christian Riis på Grounded craftwork. Vi tittade på lite olika träslag men fastnade för alm, för att det samspelar så fint med golvet. Och jag älskar att man ser ådringen i träet, det ger liv.

Foto: ANITTA BEHRENDT

Skåpfronter i alm från Grounded craftwork, spishäll, Witt, tehuva, Menu, gryta, panna och skålar, Eva Solo, grytunderlägg, Sagaform.

Foto: ANITTA BEHRENDT

Cementplattorna i fiskbensmönster heter Stix storm, från marokk.dk, taklampor Lampe gras, Roomstore.

Foto: ANITTA BEHRENDT

Fläktkåpan med mässingskant (matchar blandarna) har Anitta designat i samarbete med Nilroy, kåpan målad i samma grå nyans som väggen. Spishäll, Witt, stekpanna, Eva Solo. I hörnet skålar från Raawi och Ditte Fischer, glaskanna, House­doctor, mässingsäpple, Bloomingville.

Väggarna målades om i en ljust grå nyans, utom partiet bakom diskbänken som fick en ”statementlook”: mörkgrå, marockanska cementplattor lagda i fiskbensmönster.

– Först oroade vi oss för att det skulle bli för mörkt, rummet är inte jättestort. Men jag är superglad över resultatet, plattorna skapar kontrast och ger ett djup till rummet. Det var självklart att blandarna skulle vara i blank mässing, det är jättevackert mot det mörka, matta.

Foto: ANITTA BEHRENDT

Skåpfronterna i alm är gjorda av Grounded craftwork i Köpenhamn, och monterade på befintliga stommar.

Foto: ANITTA BEHRENDT

Knivar från Global och bestick från Søstrene Grene.

Foto: ANITTA BEHRENDT

Skärbrädor från Ro och Skagerak, lavastenplattor, File under pop, salt- och pepparkvarn från Ro.

Foto: ANITTA BEHRENDT

Diskho, Blanco, blandare, Dornbracht.

Mässingen för övrigt, kommer igen i en kant på fläktkåpan och i en hel del accessoarer.

– Men det viktigaste, förutom funktion, är helhetsintrycket. Jag är en bildmänniska så jag gillar att allting i köket hänger ihop. Det har en fantastisk look, om jag får säga det själv.

Foto: ANITTA BEHRENDT

Hela familjen ryms runt matbordet i design av Ejvind A Johansson. Stolarna är Arne Jacobsens Sjuan för Fritz Hansen, mässingslampan kommer från Lysfabrikken.

Foto: ANITTA BEHRENDT

Tekannan är från Menu och grytunderlägget från Sagaform. Skål, Ro, glasask, Aytm. ”Vasen fyndade jag på Ikea.”

Läs mer:

Köksspecial 2019 – 3 ursnygga trender och nyheter för ditt nya kök

Köksinspiration 2019: Klassiskt sekelskifteskök 2.0 i ljusgrått

Drömköket rymdes inte i villan – fick eget annex i trädgården. kika in!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!