Köksinspiration: 7 stilrena funkiskök

Funkiseran var lång och sträckte sig mer eller mindre från 1920-talet och en bit in på 60-talet. Funkisstilen utmärks av avskalad praktisk funktionalitet med strama linjer och gedigna material. Planerar du ett kök i funkisstil? Här är inspirationen.

Ett funkiskök är elegant och lättskött med mycket förvaring  och smarta lösningar. Köksskåpen har en enkel profil med släta luckor. Materialvalen vi hittar är massivt trä, rostfritt, marmor och linoleum.

Under senfunkisen introducerades de sneda köksskåpen som vi kommit att förknippa med ett funkiskök.

Funkisstilen är lika modern nu som det var då, nästan så det är svårt att se skillnad mellan ett ”äkta” funkiskök från 1930-talet och dagens moderna funkiskök. Den enda stora skillnaden är arbetsbänkarna som var betydlig lägre då än nu. Titta bara på första bilden nedan, vill man inte bara ha det köket rakt av?

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Bildkällor: Martin Löf, byggfabriken.se, Friluftstaden Malmö, wikipedia.se, funkiskok.se

Klotlampa, kökspappershållare, hylla Boet med glasskäppor, funkisblandare, dörrhandtag, dörrknopp och klassisk funkis-skåpregel. Allt från byggfabriken.se.

Inspirerad? Läs också:

Köksinspiratino: 7 vackra sekelskifteskök

Funkis i vitt i funkisområdet Vita staden

Josef Frank ritade Sveriges första funkishus

Arkitektritad nyfunkis – stramt och mjukt på samma gång

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!