Foto: Martin Cederblad

Köksinspiration – stilrent funkiskök med helkaklade väggar

Kök med bevarad funkisstil som skapar ljus och rymd. Inspireras av de helkaklade vita väggarna och generösa bänkytorna i carraramarmor. Köket saknar dessutom överskåp som förstärker känslan av luftighet och rymd.

Underbart funkiskök där de helkaklade väggarna och serveringsgången är pricken över i!

Foto: Martin Cederblad

I serveringsgången finns gott om förvaring.

Foto: Martin Cederblad

Vitt kakel, vit köksfläkt, vitt golv och vit köksinredning bidrar till den ljusa känslan. Spisen med induktionshäll är extra bred, 90 cm, från Ilve. Grön keramikburk med lock och skål från Walles & Walles. Skärbräda, Garbo. Till vänster: underlägg, Svenskt tenn, dricksglas Pokal, Ikea.

Foto: Martin Cederblad

Intill köket ligger matplatsen med plats för sex skolar och en specialbyggd skinnsoffa (se nedan). Platsbyggd bokhylla i björk och helkaklade väggar. PH lampa av Poul Henningsen, 1958 ovan Carl Malmstens matbord och stolen Lilla Åland.

Foto: Martin Cederblad

Köket i 30-talsvillan är i samklang med husets era – trots att det mesta är nytt, och att köket är utrustat med allt som en matlagningsintresserad ägare behöver. Här är ljusa skåp, vacker carraramarmor, dubbla hoar, extrabred spis  och det är nära till den generösa matplatsen intill.

I köket finns inga överskåp, vilket ger ett rymligare intryck. Bänkförvaringen är i stället en kombination av skåp, lådor och öppna hyllor. Gott om förvaring finns också i serveringsgången sm ligger i anslutning till köket. Där har många praktiska originalskåp från 1936 bevarats.

Tre rejäla fönster släpper in ljus som förstärks av reflexerna i de helkaklade vita väggarna och den i övrigt ljusa inredningen. Köket används mest under sommartid, därför ville bostadsinnehavarna att det skulle känns "som på landet" med enkla och rena materialval. Diskbänken har sin plats mitt framför ett fönster , och där har gardiner valts bort eftersom det finns stor riska att det stänker när man står där och diskar.

Öppna hyllor ger en känsla av ett hjärtligt kök, men framförallt ger det god överblick. Verktyg och kastruller är lätta att nå när man lagar sin mat. Även "skafferiet" är öppet med gryn och mjölsorter i genomskinliga burkar. Lika dekorativt som funktionellt; här behövs inga etiketter.

Det finns gott om bänkyta för flera som lagar mat tillsammans, och dubbla diskhoar – en för att skölja grönsaker och en för grovdisk nära diskmaskinen.

Vid matplatsen ersätter en platsbyggd skinnsoffa den traditionella kökssoffan. Den klassiska PH-lampan, formgiven av Poul Henningsen 1958, har en självklar plats ovanför matbordet och Lilla Åland-stolarna av Carl Malmsten.

Publicerad i Sköna hem nr 3, 2016.

LÄS MER: 17 ursnygga vita kök att inspireras av

LÄS MER: 11 underbara gröna kök att inspireras av

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!