Köksinspiration – vackert kök med detaljer och inspiration från sekelskiftet 1900

Luckornas utformning, den vita basen och kakelsättningen är sekelskifte 1900. Gediget och med traditionens trygga estetik mitt i vår tids köksvardag.
Atmosfären à la sekelskiftet 1900

När familjen för andra gången byggde hus på Dalarö i Stockholms skärgård visste de precis hur de ville ha köket. Man listade ett antal önskemål - bland annat skulle köket vara rymligt och helst ha utgång till trädgården, och där det gärna skulle finnas ett skafferi att gå in i.

Inredningen från Kvänum hade de levt och varit nöjda med tidigare, så det var ett självklart val.  Huset är byggt i sekelskiftesstil och därför fick köket också inspiration från sekelskiftet, men med modern finish.

Det stadiga bordet är försett med hjul och ett blocketfynd med en fixad bordsskiva. Lamporna i emalj är köpta i Belgien. Stolar och pall är samlade från olika ställen genom åren. Den stora hyllan är ett Blocket-fynd.

Det vita kaklet är satt i halvförband, som var vanligt förr. Väggen mellan köksbänken och kyl och frys har också klätts till hälften med kakel, vilket påminner om en mejeributik från förra sekelskiftet.

Inredningen med luckor Broby är handmålad på ask med synliga gångjärn, från Kvänum. Det rektangulära kaklet är laft i halvförband som var vanligast fram till 30-talet, kakel Paris från Kakeldax. Bänkskiva i portugisisk kalksten, VE sten. Skärbrädan och skoltavlan är köpta på loppis.

Foto: Fotograf Lina Östling

Hög sekelskiftes-känlsa i ett gammaldags skafferi med plats för mycket.

Av: Mari Strenghielm Foto: Lina Östling

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!