Designklassiker: Myran

Dansk design. Arne Jacobsens designklassiker Myran, den första stolen som designades i ett enda stycke, kom till att bli en milstolpe i utvecklingen av modern möbelkonst.

Designer: Arne Jacobsen.

När: 1952.

Ursprungsland: Danmark.

 

Arne Jacobsen anses vara en av funktionalismens viktigaste formgivare. Under många år samarbetade Jacobsen med möbelfabriken Fritz Hansen, vilket resulterade i att dansk design blev världskänd. Bland annat Svanen, Ägget och Myran anses vara milstolpar i utvecklingen av modern möbelkonst.

När Jacobsen designade Myran var utgångspunkten att sits och rygg skulle vara i ett stycke. Inspiration hämtade han från Ray och Charles Eames stol LMC.

Jacobsen signum var viktlöshet, vilket bland annat märks på hans stolar med smala,  diskreta ben. På Myran är sitsen bara precis så stor som  behövs för att ge tillräckligt stöd för den sittande. Det överflödiga är minimerat och stolens ben har reducerats till tre stycken.

Jacobsen hade arbetat med kurviga former tidigare, men med Myran gjorde han sin första riktiga organiska design. Den insvängda midjan, sits och rygg är ett enda stycke med insnittet i midjan istället för separata delar, var det som gav stolen dess namn.

Trots att Myran är så liten och nätt gör den karaktäristiska formen att den blir till ett blickfång var den än står i ett rum.

Stolen presenterades för första gången vid Fritz Hansens 80-årsjubileum 1952. Stolen levererades först bara i svart och bok, sedan också i ek, teak, jakaranda och ännu senare i olika färger och vitt.

Myran framkallade snabbt en önskan om en liknande stol med fyra ben. En önskan som Jacobsen uppfyllde år 1955 med Sjuan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!