Naturen sätter tonen i köket hos danska designern (grunden är från Ikea!)

Foto: Anitta Behrendt

Ett danskt kök som glider över i matsal, som glider över i trädgård… Färg behövs inte. Naturträ, lera, rotting och skinn fixar det mysiga.

Det danska naturköket finns i designern Kristina Dams villa i Köpenhamn. Ett kombinerat kök–matrum–allrum skapat av vitmålad mdf, rent trä, sten, skinn och växter.

– Jag ville ha ett kök som var öppet mot både matsalen och trädgården, och då var enda sättet att göra en tillbyggnad på 30 kvm med mycket glas. Skillnaden i rymd och ljus blev enorm. Jag älskar hur rummen glider in i varandra, och är särskilt nöjd med den mysiga sittbänken utmed skjutfönstren. När man drar undan rutorna sitter man praktiskt taget i trädgården.

När jag vill byta sinnesstämning gör jag en quickfix: Jag byter bara ut sakerna på hyllorna

Foto: Anitta Behrendt

En snygg sittbänk byggd av samma douglasgran som golvet, med läderdynor och förvaring undertill, löper längs med hela skjutfönsterväggen och förstärker allrumskänslan. Trälampa från Muuto.

 

 

Foto: Anitta Behrendt

Enkelt vitt kök från Ikea toppat med skivor av vit corian. Stänkskyddet över diskbänken är cementkakel från Marokk satt på höjden. Fotot på väggen är från Kristina Dam studio, liksom keramikskålarna på fötter.

Foto: Anitta Behrendt

Passagen är fri från den tillbyggda matsalen mot det ursprungliga husets kök och vardagsrum. Framför soffan, Børge Mogensens Den spanske stol, Fredericia.

Foto: Anitta Behrendt

Keramik är Kristinas grej. På underlägg av lavasten från Made a Mano, några burkar som Kristina designat, jämte en burk med sked köpt i New York.

Grunden i det nya köket är enkel vit inredning från Ikea, men ovanpå det kommer bänkskivor i corian och stänkskydd av marmor på ena väggen – och stående cementplattor på den andra. Oväntade materialmöten är ett effektivt sätt att skapa dynamik. Dessutom ramades det hela in med en grund hylla för exponering av föremål, såväl egendesignade som andras.

Jag älskar hur rummen glider in i varann och är särskilt nöjd med långbänken vid fönstren

Foto: Anitta Behrendt

Matbordet i den nya ”trädgårdssalen” har Kristina Dam designat, stolarna är Poul Kjærholms PK 1 och i svart, Børge Mogensens J 39. Taklampa, Le Klint.

Foto: Anitta Behrendt

Stänkskydden, i marmor över spisen och i cementkakel över diskbänken, en medveten material-krock inramad i överkant av en grund ”utställningshylla”. Skålar på fötter och vägglampa Rektangel i hörnet, Kristina Dam studio.

Foto: Anitta Behrendt

Stilleben av egna designprototyper och loppisfynd, solfjäder från Hongkong, vas Dome, Kristina Dam studio.

Foto: Anitta Behrendt

Väggen mot altandörren var svårmöblerad, så Kristina ritade ett grunt hyllsystem med plats för skinnsoffan från Fabricius & Kastholm. Pall och övrigt, Kristina Dam studio.

Foto: Anitta Behrendt

Teakskåpet i dansk 50-talsdesign är ett vintagefynd. Bordslampa Snoopy av Achille Castiglioni, Flos. Övriga föremål, Kristina Dam studio. På golvet vitoljad douglasgran från Dinesen.

– När jag vill byta sinnesstämning i rummet, och det vill jag ofta, gör jag en quickfix: Jag byter bara ut mina loppisfynd, samlarobjekt och designproto­typer på hyllorna.

Ur Sköna hem nr 11, 2019 

LÄS MER:

17 ursnygga vita kök att inspireras av! 

Stort drömkök av Ikea-stommar som fått flytta till vardagsrummet!

Inspiration kök: Sobert grått Ikeakök med specialbeställda luckor & trädetaljer 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!