Shabby chic är en inredningsstil som väcker känslor. Antingen älskar man shabby chic, eller så älskar man det mindre så att säga. Men vem kan inte älska detta lilla gårdshus? Helt och hållet underbart!

Det lilla röda huset från tidigt 1800-tal ligger inklämt på en liten gata centralt i Norrtälje.

hus_hemnet_norrtalje

Redan i hallen sitter shabby cihc-stilen som en smäck. Vitmålat, enkelt och asketiskt och med fina gamla avskavda inredningsdetaljer. Det lilla bordet och skåpet, fint som snus.

shabby_chic_hall

Vardagsrummet med vy mot köket. Ordentliga plankgolv med sådana där gedigna och breda golvtiljor som inte går att köpa för pengar, men om man har tur så hittar man ett litet hus med originalgolv.

shabby_chic_vardagsrum2

Det lilla vardagsrummet från en annan vy. Notera det fina och vitmålade taket med tränapel som förhöjer den avskalade shabby chic-känslan.

shabby_chic_vardagsrum

Ljus och fin matplats. Älskar man ljuset extra mycket så skippar man gardinerna helt. Smart lösning med en platsbyggd sittbänk som också kan fungera som förvaring.

shabby_chic_matplats

Randiga tapeter i köket och fina stilkrockar med äldre detaljer tillsammans med nytt och modernt i rostfritt.

shabby_chic_kok3

Ett kök som kvalar in i kategorin, modernt lantkök. Detaljerna finns där med spegeldörrar, plankgolv, den randiga tapeten och det vita kaklet. Trasmattor och pinnstolen förhöjer känslan av lantlighet och de moderna vitvarorna som en fin stilbrytning.

shabby_chic_kok2
shabby_chic_kok

Badrummet med synlig murstock, en fin och oväntad detalj som mjukar upp intrycket.

shabby_chic_badrum

Det lilla huset är till salu, för mer information, se fastighetbyran.se.

———-

Fakta Shabby chic

Shabby chic har sitt ursprung på den engelska landsbygden, där den typiska stilen var blommiga blekta chinzt-tyger tillsammans med gamla slitna rustika möbler.

Shabby chic blev populärt under 1980-talet som en motreaktion till de dyra kvalitetsmöblerna som under den här tiden var väldigt populärt hos övre medelklassen.

Den tidiga shabby chic-stilen var mer storslagen och grandios än idag. Dagens shabby chic hämtar mycket inspiration från svenskt 1700-tal och den avskalade amerikanska allmoge-stilen shakers.

Utmärkande för shabby chic är det rustikt feminint romantiska. Vitmålade, avskavda möbler med patina, bleka pasteller, gulnande tyger, kandelabrar, fattigmanssilver, rosenmönster och loppisfyndade linnetyger.

Shabby chic som stil myntades på 1980-talet av inredningsmagasinet The World of Interiors och blev snabbt populärt.

cecilia-ohrn-byline2

Mer shabby chic på Sköna hem

Det ultimata lantköket – inspirationsfrossa i shabby chic

Att köpa möbler i Stockholm vs Dalarna (roligt klipp om Shabby chic)

Stilmixad shabby chic i skärgården