Stort drömkök av Ikea-stommar som fått flytta till vardagsrummet!

Foto: Ragnar Ómarsson

Gott om utrymme för pyssel och mysiga middagar. Barnfamiljen drömde om ett stort kök – och flyttade det helt enkelt till vardagsrummet.

Familjen renoverade hela sin andel av parvillan från 1925 i Ålsten i Stockholm när de flyttade in för ett par år sedan.

– Då var den en dröm i 60-talsstil, med korkmattor och allt. Men vi har försökt återskapa hela huset som det såg ut från början, och hitta vårt 20-tal i modern tappning, säger Charlotta Ek som bor i huset med sin man Jimmy och barnen Gustav och Anna.

Foto: Ragnar Ómarsson

Familjen var trött på vita kök och valde den grå färgen på köksinredningen för att den kändes tidlös. Det gamla skrivbordet med ny marmorskiva fungerar som avlastningsyta i stället för en köksö. Skåpstommar från Ikea, köksluckor P 2 i kulör 1 500-N från Picky living. Mässingsbeslag, Byggfabriken. På bordet står en fransk stengodsskål från À la carte antik, och en stor vas i sten från Home structure/Muubs.

Foto: Ragnar Ómarsson

Vitrinskåpet har stommar från Ikea och glasdörrar från Picky living. Framför skåpet på den lilla avsatsen står udda glas med odlingskärl i porslin för kryddor och prydnadsväxer, Bucks and spurs. Mässingsbeslag, Byggfabriken, stenfigurer, Love warriors.

Köket är en sådan modernisering där familjen skapat mer plats men även gjort en blinkning bakåt i tiden stilmässigt.

– Det gamla köket var litet. Man använde ett rum innanför som matrum, så vi flyttade köket till vardagsrummet.

På så sätt fick familjen ett kök på hela 24 kvadratmeter.

– Som barnfamilj hänger man ju mycket i köket. Vi ville få plats med ett stort bord för pyssel, läxläsning och hemmajobb, och middagar förstås. Som mest har vi suttit 16 personer här på julen, säger Charlotta.

Foto: Ragnar Ómarsson

Charlotta och Jimmy ritade köket själva med hjälp av Ikeas planerings-verktyg.

– Vi visste vilka väggar vi ville använda, och var vitrinskåpet passade in. Sedan föll det snabbt på plats.

Foto: Ragnar Ómarsson

Bänkskivor i carraramarmor, Picky living.

Från början funderade familjen på att ha en köksö, men det hade stängt av hela rummet, tycker Charlotta.

– I stället fick jag en idé från en Pinterestbild om att ha ett litet bord som avställningsyta. Jag hittade ett gammalt skrivbord på Blocket och lade en marmorskiva på det. Jättebra att till exempel duka fram frukost på, och känslan blir mycket luftigare än med en köksö.

Vi har hittat vårt 20-tal i modern tappning

Köksinredningen är Ikeastommar med luckor och fronter från Picky living. Ett bra alternativ om man vill hålla sig inom en rimlig budget, tycker Charlotta. Men mest nöjd är hon med att det 3,20 meter långa matbordet fick plats.

– Det var därför vi ville flytta köket, det var vår drivkraft. Och det blev precis som vi önskade oss.

Foto: Ragnar Ómarsson

Matbordet, köpt för många år sedan på Cervera, är familjens favoritplats. Stolarna är klädda i blårandigt linnetyg St Mawes, FW 102 01, William Yeoward/Designers guild. Sittbänkar Sigurd, taklampa Ranarp, båda Ikea. Bordslampa Lightshower, Lightwork.

Foto: Ragnar Ómarsson

De blåmönstrade kopparna är från Stockholm-Tokyo.

2D-ritning.

Matbordet, köpt för många år sedan på Cervera, är familjens favoritplats. Stolarna är klädda i blårandigt linnetyg St Mawes, FW 102 01, William Yeoward/Designers guild. Sittbänkar Sigurd, taklampa Ranarp, båda Ikea. Bordslampa Lightshower, Lightwork.

Ur Sköna hem nr 2, 2018

Läs mer:

27 kök som bevisar att grått är det nya vita

5 snygga inredningsdetaljer som kommer göra din matplats härligare

7 tips att tänka på när du ska inreda din matplats

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!