Tips om du ska bygga köksö

En köksö kan fyllas med precis hur mycket funktion och smarta lösningar som helst. Dessutom gör en köksö köket till en socialare plats. Här kan vi äta, umgås och laga mat tillsammans.

Stilmässigt ger köksön också variation till kökets utseende. Den kan med fördel få huvudrollen i kökets inredning med avvikande stil, färg eller material i luckorna och/eller bänkskivorna.

Exempel: i svart bli den ett grafiskt element i ett övrigt vitt och stilrent kök. Med kroklister ovanför att hänga upp kastruller och köksredskap i skapar man restaurangköks-känsla.

Ett vanligt misstag är att klämma in en för stor köksö i ett redan befintligt kök. Att ha koll på vilka mått som krävs är a och o. Det ska vara 113-130 cm till övriga skåp. Två personer ska kunna röra sig i köket, och diskmaskinen och alla luckor ska kunna öppnas. Vid en spishäll bör det vara avställningsytor på ca 40 cm på varje sida.

Man ska också tänka på att skapa – eller bevara, om man bygger en köksö i befintligt kök – en väl fungerande arbetstriangel mellan diskho, spis och kylskåp/skafferi.

Köksön kan packas full med funktion, som kylskåp eller diskmaskin, öppna hyllplan för vardagsporslin och bestick, en låda med kryddförvaring, vinhylla, bokhylla för kokböcker, hållare och trådkorgar på sidan av skåpet för grytlappar och hushållspapper.

Man kan kombinera underskåp, överskåp, lådhurtsar och hyllsektioner och rama in allt med dekorskivor.

Det krävs noggrant förarbete för att dra vatten, avlopp och fläktkanal till köksön. Enbart spishäll och kolfilterfläkt är en enklare installation.

En höj och sänkbar fläkt ger bästa utdrag vid matlagning och skymmer inte när den inte används.

Tips! Ett klassiskt inredarknep är att planera köksön och sedan bygga upp en modell av kartonger eller klippa ut en mall av tidningspapper i rätt storlek. Lev med den i ditt kök ett par dagar så märker du om storleken fungerar i praktiken.

Foto: Monika Lundholm

Publicerad i Sköna hem nr 4, 2012.

Fler köksöbilder i vårt galleri, köksö!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!