Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Designklassiker: Utensilo

Sprungen ur en misslyckad pedagogisk leksak. Utensilo, Dorothee Beckers designklassiker från 1969.

Designer: Dorothee Becker (född 1932)

När: 1969.

Ursprungsland: Tyskland.

 

Som en hälsning från ett optimistiskt årtionde lyser den stilsäkra förvaringshyllan Utensilo. En ikon från en tid då allt tycktes möjligt och framtiden stavades plast. Ursprunget till förvaringshyllan var något slumpartat har Dorothee Becker berättat.

Inspirerad av andan i 1968-rörelsen hade hon formgivit en träleksak bestående av en stor träbit med geometriskt formade urtag och motsvarande upphöjningar. "Avsikten var att barn genom lek skulle utveckla en känsla för geometriska former. Men mina egna barn var inte särskilt intresserade av leksaken".

Det var dimensionerna från den (misslyckade) pedagogiska leksaken som senare återkom i Utensilo. Den här gången var det till sin egen barndom hon gick för inspiration:

"Min pappa hade en fotoaffär i Aschaffenburg. När jag var barn fanns där en oändlig mängd lådor med fascinerande saker i, för mig att upptäcka. Bland annat fanns där en väska i vaxat tyg att hänga på väggen, med en rad små fack tänkt för alla små badrumsprylar. Det var saker som normalt förvarades liggande i lådor, men som här hängde i en lodrät förvaring. Jag glömde aldrig den där praktiska idén och använde den senare för Utensilo."

Efter att en prototyp visats upp på Frankfurtmässan 1969 beslöt hon tillsammans med Ingo Maurer – Dorothee Beckers man och med tiden världsberömd formgivare av belysning – att sätta hyllan i produktion.

I december samma år fanns hyllan i butik och de följande åren såldes den i tusental. Namnet stavades reklamsnyggt Uten.Silo.

Framgången finns i hyllans estetiska spänning – mellan industriell perfektionism och logiskt organisation å ena sidan, och lekfull variation med olikformade fack och humoristiskt anslag å den andra.

Oljekrisen några år senare ändrade emellertid snabbt konsumenternas köpbeteenden. Många valde nu möbler och föremål i trä framför plast, och 1974 upphörde produktionen. Först 2001 sattes Dorothee Beckers stilsäkra förvaring åter i produktion, nu genom Vitra.