Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Välja trägolv – här är proffstipsen som gör valet lättare

Ska du välja nytt golv? Funderar du på trä är du inte ensam. Trä är det vanligaste golvmaterialet i Sverige, ek är det populäraste träslaget. Här ger golvproffset sina bästa råd.

Det är inte så konstigt att trä är det absolut populäraste golvmaterialet i Sverige. Det är skönt att gå på, passar klimatet på våra breddgrader, har lång livslängd – och det finns fantastiskt mycket att välja på.

– I dag kan man få ekgolv med vilket utseende som helst. Det finns infärgade mörka eller ljusa, borstade, lackade, oljade, vaxade… Fördelen med att välja ett infärgat ekgolv i stället för exempelvis ett i valnöt är att man kan ändra sig. Ett infärgat ekgolv kan slipas och ytbehandlas på något annat sätt om man tröttnar, utan att man behöver byta hela golvet, säger Nader Pakzad, butikschef på Linoleumkompaniet i Stockholm, en välsorterad golvmarknad med 75-åriga anor.

Foto: Lina Östling

Näst efter ek är ask och furu populära träslag.

– Ett bra trägolv har en livslängd på 40–50 år, så jag brukar rekommendera att man tänker långsiktigt. Satsa på ett golv av lite bättre kvalitet som håller. Att måla om eller tapetsera är lätt gjort om man vill förändra inredningen, men ett golv lägger man kanske bara en gång i sitt liv.

Tänk på det här när du väljer golv

1. Gör ett långsiktigt val. Satsa på kvalitet och välj ett golv som harmonierar med huset.

2. Vårda golvet. Fuktmoppa utan för mycket vatten.

3. Flexibilitet. Välj ett golv som går att slipa, fräscha upp eller förändra i framtiden.

Har du några stiltips?

– Försök undvika att tänka på trender. Välj ett golv du själv tycker om, ett golv som passar rummet och huset. Stavparkett kanske inte passar så bra i ett lantligt hus eller i en vindsvåning, där passar det bättre med något rustikare. I dag kan man till exempel välja ett borstat golv som ser ut som ett plankgolv från 1700-talet.

Foto: Anne Nyblaeus

Trägolv passar i stort sett överallt och i alla rum, förutom i våtrum.

– Om man absolut vill ha trägolv i badrummet kan man faktiskt lägga in teak. Men det är förhållandevis dyrt och det är därför inte så många som väljer det. Det finns tre huvudtyper av trägolv: fanergolv, lamellparkett och massiva trägolv. Alla har sina fördelar och nackdelar.

– Lamellparkett är det bästa i de allra flesta fall. Det är stabilt, det finns i massor av utföranden så valfriheten är stor, det är lätt att lägga, kräver inget särskilt underlag förutom att det är plant och dessutom kan det slipas ett par gånger, förklarar Nader Pakzad.

Lamellparkett består av ett ytskikt på minst 2,5 mm massivt trä på en träfiberplatta. Totala tjockleken är 12–15 mm.

Fanergolv består av ett tunnare ytskikt av trä eller annat material, cirka 1 mm, på en träfiberplatta. Totala tjockleken är 7–8,5 mm men det kan inte slipas. Det kallas ibland för ”renoveringsgolv” eftersom det går att lägga direkt på det gamla golvet och inte bygger så mycket på höjden.

– Fanergolv är ett bra val i barnrum, eftersom det är hårdare och inte så lätt får märken, säger Nader Pakzad. Massiva trägolv – stavparkett eller plankor – har längre livslängd och går att slipa många gånger.

Foto: Jonas Gustavsson

Alla trägolv är rörliga, det vill säga de sväller och krymper med varierande luftfuktighet. I massiva golv innebär det att varje planka krymper för sig och det kan uppstå glipor.

– Är det vinter och man eldar i kaminen har man plötsligt en luftfuktighet på 7 procent. Då krymper alla trägolv, förklarar Nader Pakzad.

Ytbehandlingen har också betydelse för golvets kvaliteer och utseende. Det finns lack med olika glans, från matt till högblankt. Oljade och hårdvaxoljade golv kräver en del underhållsbehandling, som samtidigt förlänger golvets hållbarhet. Det går att fräscha upp ytan, utan att man behöver slipa hela golvet.

– Om ett lackat golv får en skada, måste man slipa och lacka hela golvet. Det behöver man inte med vaxade eller oljade golv, förklarar Nader Pakzad.

Gemensamt för alla trägolv är att städningen är viktig.

– Satsa på en bra hallmatta som stoppar grus, sand och smuts. Var mycket sparsam med vatten vid fuktmoppning. Golvmoppen ska vara så pass urvriden att vattnet dunstar på 1–2 minuter. Tar det längre tid använder man för mycket vatten.

Publicerad i Sköna hem nr 13, 2013.

LÄS MER:

11 underbara gröna kök att inspireras av

17 knep som får ditt lilla sovrum att se större ut