Designklassiker: Y-stolen

För danska möbeltillverkaren Carl Hansen & søn betyder Hans Wegner nästan allt. Överlägset störst bland designklassikerna är Y-stolen.

Designer: Hans J Wegner.

När: 1949.

Ursprungsland: Danmark.

 

Hans Wegners Y-stol är en framgångssaga i möbelvärlden. En fulländad form på hantverksgrund. Traditionalist och modernist på samma gång, som i vår tids inredningsreportaget ersatt Jacobsens Sjuan som medveten stilmarkör.

Knud Erik Hansen är tredje generationen ägare av snickeriet som farfar grundade 1908. Pappa Holger tog över 1934 och moderniserade verksamheten, och det var han som tillsammans med sin försäljningschef lockade Hans J Wegner att rita för firman.

1949 var samarbetet i full gång, och bland de fyra första stolarna fanns Y-stolen som alltsedan dess varit i produktion. CH 24 heter stolen i katalogerna, och på engelska Wishbone chair efter fåglarnas y-formade nyckelben, att dra i och önska.

1953 kom försäljningen av Y-stolen igång, och "Danish modern" blev ett begrepp.

Y-stolen är en stol som kräver mycket handarbete trots tillverkning i den hypermoderna fabriken. Med putsning och flätning som avslutning. Sitsen består av ett 140 meter långt snöre som det för en rutinerad arbetare tar drygt en timme att fläta. Papperssnöret är för övrigt en svensk uppfinning från andra världskriget då man inte fick tag på jute. Och det är perfekt, det kan varken krympa eller sträckas.

Y-stolen är en utmaning med såväl bakben som rygg- och armstöd i vackra böjar. Wegner själv var ytterst krävande: varje stol skulle hålla samma kvalitet som om den stod på museum.

Y-stolen tillverkas i sex olika träslag och finns i flera färger. Pris från 6200 kr, Åbrink agenturer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!