Kroppsnära!

Människokroppen står modell för nya inredningsdetaljer, vilket väcker förvåning, förtjusning och starka känslor.

Galet sprattlande cancanben upp­åt väggarna, en pussmun på pallens sits och barnens ansikten tryckta på soffkuddarna. Människokroppen som dekorativt element har eskalerat i inredningssammanhang just nu. 

 Kanske är det ett uttryck för ett navelskåd­ande i oroliga tider, med miljöhot och annat elände om man vill vara djuplodande. Skapar känslor gör det i vilket fall som helst. Det blir personligt, som när foton av nära och kära blåses upp i jätteformat och blir till en fondvägg. Tokroligt är det då lösryckta kroppsdelar får bilda mönster. Poetiskt kan det vara då semesterminnen ligger till grund för tapetens mönster. Nostalgiskt får det också vara med 20-talsdamer spatserande på sammetstryck. 

 Lite läskigt men fascinerande tycker jag det är när kroppens inre organ hamnar som till exempel lampskärm. Legendariske inredningsdesignern och skulptören Piero Fornasetti har spelat en alldeles särskild roll i denna genre. Världen över har hans verk en renässans just nu. Hans avbildningar av bland annat kvinnoansikten finns på exklusiva tallrikar, urnor och möbler. De handgjorda produkterna säljer lika bra som under storhetstiden på 50-talet, och hans son Barnaba fortsätter att ge ut nya varianter på temat. De mer tillgängliga tapeterna med Fornasettis mönster tillverkas på licens hos numera Boråstapeterägda Cole & son och är trots, eller tack vare, sin originalitet en storsäljare på Stockholms största tapetaffär Björklund & Wingqvist.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!