Anglepoise är ett litet mirakel av balans… Balans är en livskvalitet som vi inte nog uppskattar.

Allt började med några fjädrar och en kreativ motoringenjör. Fjädrarna var av en ny typ, och företaget Herbert Terry and sons hade hittills använt dem till brödrostar och cykelsadlar.

Motoringenjören George Carwardine hade fått ögonen på de stabila fjädrarna, och arbetade med att hitta en konstruktion där balans och rörlighet kunde samverka i perfektion. Han fann så småningom en formel, och i nästa steg tog han fram den extremt rörliga arbetslampan.

Formgivare: George Carwardine, 1935, England. Välbalanserad funkis, här i silvrig skepnad.

Formgivare: George Carwardine, 1935, England. Välbalanserad funkis, här i silvrig skepnad.

År 1932 var den klar, Carwardine skaffade patent och satte också igång en liten produktion. Men då beställningarna snart överträffade hans möjligheter att tillverka, lät han produktionen övergå till fjäderföretaget.

Här registrerades namnet Anglepoise – vinkelbalans – och större volymer av lampan började tillverkas, främst för industrin.

George Carwardine, formgivare.

1935 hade Carwardine och hans kollegor förfinat lampan ytterligare, och modell 1227, densamma som tillverkas än i dag, gjorde debut. Och nu vände man sig till den stora konsumentmarknaden.

Den begåvade ingenjören fortsatte livet igenom att arbeta för familjeföretaget Terrys, och konstruerade otaliga varianter på temat inklusive armaturer för sjukhus, teatrar och till navigationsbord på bombflygplan.

Men de många efterföljarna tog med tiden över allt mer av marknaden. På 90-talet var företaget på väg mot konkurs när Simon Terry, barnbarnsbarn till grundaren, tog över. Han flyttade produktionen till en ny, modern fabrik, utsåg den hyllade industridesignern Kenneth Grange till designchef och lyfte fram lampans konstruktion och historia för en ung och designmedveten publik.

”Anglepoise är ett litet mirakel av balans… Balans är en livskvalitet som vi inte nog uppskattar.” – industridesignern Kenneth Grange.

Anglepoise hyllad på engelskt frimärke, 2009.

Anglepoise hyllad på engelskt frimärke, 2009.

2009 släppte Royal mail tio olika frimärken med ikonisk brittisk design där George Carwardines skrivbordslampa ingick tillsammans med Londons tunnelbanekarta, tvåvåningsbussen och en Concorde med flera klassiker.

Och under senare år har modedesignern Paul Smith färgsatt den gamla trotjänaren för ett fortsatt framgångsrikt liv.

Av: Dan Gordan

sköna hem
Bild, sätt färg på väggarna
Sätt färg på väggarna

I Sköna hems kurs på nätet får du:

• Lära dig vilka känslor du kan frammana med färger.
• Checklistorna som hjälper dig att hitta rätt kulör.
• Hjälp av Hildur Blad, inredare och färgexpert!

villvaramed

NUVARANDE Lampan Anglepoise – kreativ motoringenjör bakom den älskade klassikern
NÄSTA Etagelägenheten där sekelskifte möter naturliga material (med takbastu en trappa upp!)