Lysande humörhöjare!

Våren och ljuset är äntligen här. ”Hurra!” – utropar vi vintertrötta. Här är nyheter som lyser upp tillvaron lite extra.

Ingen vet lika väl som vi mullvadsögda nordbor hur viktigt ljuset är för energin och välmåendet, och särskilt under den mörka tiden på året. I mitt sovrum står sedan i vintras en byggarbetslampa, som måndag till fredag är kopplad till en timer som slår på vid sjusnåret. Inte min strålande idé, nej, utan min uppfinnarjocke till pojkväns, sedan jag krasst konstaterat att den snällare typen av morgonljus, wake-up-light-lampan med tillhörande fågelkvitter – snarast hade en hypnotiserande, försåsande effekt på mig. 

Jag är ohemult morgontrött (läs: halvdöd), försover mig lätt, och dammsugaren – som han först testade ihop med timern – spädde på det dåliga morgonhumöret mer än vintermörkret i sig.

Jag behövde alltså nåt som fick mig att vakna till ordentligt, men utan att för den skull skräck-paralysera. Och visst har hardcore-varianten av ljusterapi haft effekt! Innan kom jag inte ens fram till kaffebryggaren utan vände på mig direkt och sussade vidare. Nu har även kaffebryggaren bytts till en variant med timer, för extra morgonmotivation.

Samtidigt bestämde jag mig redan från start för, att om jag skulle stå ut med den här taktiken under vardagsmorgnarna, så borde det också belönas med fint och mysigt ljus i alla dess former under övrig tid. Och det finns så många bra, innovativa produkter på marknaden nu. Bättre led-ljus gör att man slipper det kallblå skenet, god takbelysning har i dag inte ett dugg med den trista lysrörsbelysningen vi minns från skolåren att göra. Och så förtjänar alla lampor som bara får vara vackra och kul, med mönster som ger effekter av skuggor och djup, sin plats i rampljuset.

Snart får bygglampan ta sommarlov, och här är några favoritidéer för en värdig, mycket roligare, ersättare.

Överst från vänster:

1. Lampor Sky från italienska Karman, vars hålmönster ger en vacker effekt av natthimmel. Svensk återförsäljare är Dagny.

2. Taklampa med tyngd, Bead, i solitt pressat glas, från Tom Dixon.

3. Greenlight, än så länge en prototyp, av Maria Ahlström på Krumbukt design. Lampan gör det möjligt att odla örter och sallad inomhus året runt. Härligt med ljus och nyttogrönt i ett!

4. Mjukt möter blankt i Cone av Anna Harbom för Örsjö belysning. Man kan förändra både stil och ljus genom att byta ulltyg.

5. Taklampa Fluoro, i fluorescerande orange, piggt från Tom Dixon.

6. Sätt fokus på favoritprylen genom att placera den i lampan Favourite things mitt, kul idé från Chen Karlsson. 

7. Yxigt kaxigt för skrivbordet, av Mattias Ståhlbom/Muuto. 

8. Glammig strutsfjäderslampa från Kamelo, finns i flera varianter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!