Lyx i det lila

Kombinationen lågkonjunktur och miljömedvetenhet gör att vi minimerar våra inköp och tänker efter före. I förlängningen ger det ett liv i lyx – en detalj som är särskilt utvald blir ju extra betydelsefull.

Tålamod och eftertanke ger mig lyxliv. När jag inte spontanhandlar saker eller hungershoppar mat lever jag i lyx, eftersom jag får det jag verkligen vill ha. När olivoljan börjar ta slut spanar jag efter snygga flaskor och åker långväga för den finaste förpackningen. Sedan vardagsgläds jag varje dag åt min olja, åt en väldoftande tvål eller kaffet i italienska plåtburken. Med större investeringar – som möbler eller skor – har jag lärt mig leta, vänta och spara. Nyligen köpte jag ett grafiskt blad av katalanske konstnären Antoni Tàpies, på auktion. Detta mitt första ”riktiga” konstinköp ger mig tusen gånger mer än min samlade plansch- och vykortsskatt. Tänk att han verkligen har tagit i ett papper som nu är i min ägo! 

När shoppinglusten griper tag besinnar jag mig, och köper ett par strumpbyxor, en städhink eller en ny wettexduk i perfekt nyans till kaklet – sådant jag faktiskt behöver men med något extra i färg eller form. Förutom den estetiska aspekten får mitt dåliga välfärds-samhälls-samvete lite lindring. Jag försöker tänka på var saker är gjorda, och hur, och gläds åt möjligheten att välja kravmärkta bananer och att åtminstone försöka hålla mig till rättvisemärkt. Och vill man inte handla antikt och på loppis finns även nya möbler, tapeter och textiler med miljömärkning. Sedan faller jag förstås från min moraliska piedestal ganska ofta: ranunklar som jag köpte i ”fel” ­månad flögs från Kenya, avokado är svårt att motstå alla ­tider på året och några hetsköpta tröjor ligger oanvända i garderoben. Att prenumerera på en tidning, eller som jag ­nyligen förstod att man kunde göra, på chokladkakor – är lyx. 

Att ha en snittblomma på handfatet på toaletten, eller doftljus och tvål av en exklusiv sort är faktiskt värt pengarna. Och att köpa tv-serier på dvd är verkligen höjdpunkten på den västerländska evolutionen. Visst kostar även dessa saker men när jag väger pengarna mot värdet känns det som om jag ”tjänar” på inköpen. På en skala där ögat, näsan, ­känseln och samvetet räknas in bör det som in­handlas ha minst en, helst två, toppnoteringar.

1. Prenumerera på lyxig choklad, direkt hem i brevlådan, från italienskchoklad.se.

2. Diskmedel som tål att stå framme, från Durance/Saponi.

3. Le piantagioni del caffe, finkaffe från toskanskt rosteri, Adoro.

4. Handdukar i ekologisk bomull från Norrgavel. 

5. Väldoftande fint förpackad tvål från Designers guild.

6. Olivolja Le magnolie, ekologiskt odlade oliver i regionen Abruzzo och märkta D.o.p, alltså med garanterat ursprung, Adoro.

7. Disktrasor märkta bl a ”Revolution” och ”Anarki”, Designtorget.

8. Ett darjeelingte som säljs under namnet Socie tea och jämförs med årgångschampagne, Adoro.

9. Stol Bas, målad med äggoljetempera, från Norrgavel som har kontroll på alla led i produktionen, samt Svanenmärkta möbler.

10. Doftljus från Jaye Niemi, utan paraffin och med rena dofter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!