Ge ratade gamla möbler ett nytt liv med ny målarfärg. Återvunnet, miljösmart och bra för plånboken. Låt dig inspireras av Sanna Evers färgstarka diy-tips.

G

amla möbler gjorda med stor hantverksskicklighet men som fått sig en törn eller två under åren, kan lätt som en plätt få nytt liv. I alla fall om man får tro designern och stylisten Sanna Evers. Hon lever i en värld av färg. Redan som barn målade hon om flickrummet från vitt till rosa, och hon vill få oss andra, lite försiktigare generaler, att våga sätta färg.

– Kulör gör så mycket för intrycket i ett rum. Det kan räcka med en grön byrå eller gul stol. Färger slår an en sträng hos mig. Låt ögat vara öppet, uppmanar Sanna.

Hon hittar inspiration överallt till sina färgval, från en tavla av Vasarely, en tygbit från GP & J Baker eller när hon under en skogspromenad får syn på en lav på en sten. Sannas tips är att göra egna moodboards genom att klippa och klistra, eller göra ett i datorn. Då blir det rätt från början.

– I stället för att köpa nytt kan du enkelt putsa till en sliten möbel. Och det är bra för miljö och plånbok. Det här passar såväl ungdomar som inreder studentrummet, som i ett mer elegant hem.

Så målar du om gamla möbler på bästa sätt

 1. Tvätta med målartvätt
  Tvätta först möblerna med målartvätt. Det är viktigt att få bort all smuts och allt fett och kladd.
 2. Snickerispackel
  Om möbeln har sprickor eller skador måste dessa jämnas ut med snickerispackel.
 3. Slipa
  Efter torktiden ska ytorna slipas med sandpapper för att få en slät yta. Har färgen eller lacken lossnat och flagnat på vissa ställen är det viktigt att avlägsna dessa med antingen slippapper eller en färgskrapa. Slipa sedan ytan matt med ett fint slippapper. Sitter färgen bra och utan flagor räcker det att slipa med det fina sandpappret.
 4. Grundmåla
  Sedan är det dags att måla! Sanna har grundmålat alla möbler med Caparol häftprimer för att få bästa möjliga underlag att måla vidare på. En fantastisk färg som fäster stenhårt på de flesta ytor, till och med glas, hårdplast, keramik och metall. Den behöver tid för att härda innan man kan gå vidare med lackfärgen.
 5. Matt lackfärg
  Nu kommer det roligaste. Äntligen ska möbeln få sin slutliga karaktär. På alla möbler har Sanna använt Caparols matta lackfärg. Resultatet blir elegant och sobert.
 6. Måla 2 gånger
  Måla alltid minst två gånger så att du får en heltäckande och tålig yta. Torktiden mellan målningarna står tydligt angivet på burken.
mala-om-sekretar-diy-guide

Foto: Sanna Evers

Praktisk och formstark En nätt sekretär med vackra detaljer och former som gör sig i vilket rum som helst, som prydnad eller som praktisk arbetsplats. Målad i en rofylld blågrön ton, Arctis 65/Caparol. Tapet Vårklockor, Josef Frank för Svenskt tenn.

mala-om-gammal-sekratar-forebild-dit-gor-det-sjalv

Sekretären innan förvandlingen.

mala-om-vintageskrivbord-guide-dit-gor-det-sjalv

Foto: Sanna Evers

skrivbord-mala-om-forebild-gor-det-sjalv-diy

Skrivbordet innan förvandlingen.

ommalad-byra-diy-gor-det-sjalv

Foto: Sanna Evers

Från 70-tal till sekelskifteskänsla! En helt oansenlig liten furubyrå från 70-talet omvandlades till en skönhet i mild grön färg och med klassiska skålhandtag. Den charmiga stolen med vackra detaljer målades i en svagt rosa ton och kläddes med ett rustikt linnetyg. Färgerna kommer från kollektionen Sköna hem by Caparol, den rosa är Serene, den gröna, Verdure.

mala-om-gammal-furubyra-diy-gor-det-sjalv-stylisten-guidar
ommalat-gammalt-skap-med-laderhandtag-diy-gor-det-sjalv

Det kraftigt slitna skåpet fick en helt ny look med klassisk färg och moderna handtag i skinn. Användbart till allt, från fula pärmar till finporslinet. Stolen i gustaviansk stil matchades i samma färg och hottades upp med ett häftigt tyg. Färgen är Rubin 15/Caparol, väggfärgen i en varm gulbeige ton Curry 50/Caparol.

skapet-forebild

Det slitna skåpet inna uppdateringen.

Möblerna i reportaget kommer från ett samarbete mellan Myrorna och Sanna Evers. Reportaget var med i Sköna hem nr 3 2019