Möbler och rum

Möblerna gör rummet – kanske en sanning med modifikation. Men nog ligger det ändå något i det. Medan möbelstilar och moden kommer och går, varierar vår uppfattning om vad som är snyggt och användbart, och hur vi sätter samman möbler till en trivsam miljö.

I dag är det en självklarhet att åka till möbelvaruhuset när vi behöver nya möbler. Förr köptes ofta hela möblemanget på en och samma gång, när man gift sig och skulle sätta bo. Och ännu längre tillbaka, beställde man det man behövde hos snickaren – eller rent av tillverkade själv.

Att möblera ett rum optimalt är en konst. Det vet alla som själva försökt lista ut om den stora inbjudande soffan man sett i butiken verkligen kommer att få plats i vårt vardagsrum. Kommer vårt matrum att se överbelamrat ut med ett matbord för tolv personer? Blir vårt sovrum mysigt med den stora dubbeldrömsängen (eller blir den en mardröm?). Ska vi satsa på fristående förvaring, eller på inbyggda garderober?

Att möblera ett badrum är en utmaning för sig. Här har man oftast en mer begränsad yta att jobba med, man har fasta installationer för vatten och avlopp – och man önskar sig så mycket. Bubbelbadkar, duschkabin, dubbla handfat och golvvärme… kanske en ångbastu? Helst ska ju förvaring i skåp och på hyllor rymmas också. Plus att det ska vara lättstädat.

I ett kök är förvaringen så att säga inbyggd. Här finns oftast en genomtänkt strategi för att få undan alla köksattiraljer. Rikligt tilltagna överskåp, underskåp, lådor och hängare gör köket lättarbetat. När vi sedan vill möblera, letar vi efter matbord som klarar dagligt slitage, hållbara och lätta stolar som är lätta att skjuta in och ut under bordet.

I Sköna hem tycker vi om möbler. Vi gillar utmaningen att möblera snyggt, klokt och inspirerande. Vi möblerar barnrum med samma iver som vi tar oss an en hall. Vi ser på soffor med samma kritiska förtjusning som på skåpluckor. Vi letar efter en helhet där möbeln gör rummet – vilket rum det än är!

Sköna hem är Sveriges ledande och mest välrenommerade inredningstidning i internationell klass. Den ger i första hand inspiration och köpråd. Sköna hem är genom sin användbarhet förstaval för en läsekrets som är intresserad av ett vackert hem och av att följa med i det allra senaste.