Nygammalt

Listan över favoriter som gör comeback just nu är uppfriskande lång. Praktiska och sköna möbler som egentligen ­aldrig glömts bort av oss inredningsintresserade. Vissa saker förtjänar helt enkelt inte att hamna på utelistan, släpas ned i källaren eller hamna på soptippen. Av: Charlotta Pettersson

Utan att överdriva var nästan varje monter på inredningsmässan i Milano nu i april överfull av bokhyllor i olika modeller och material. Jättesystem som omsluter hela rum, långlånga vägghängda saker i supertunn plåt eller kreativt målade hyllor som var så snygga att de väckte mitt absoluta habegär. Efter att ha lyst med sin frånvaro i många år till förmån för låga skåp och bänkar är bokhyllorna tokinne igen. 

 Förklaringen kan vara ett nyväckt intresse i branschen för ett mer heminredningsmässigt sätt att möblera, där bland annat bokhyllan har en självklar plats. Tröttheten på underliga sittlandskap i guldfärgad plast, stenhårda sittskal i plywood och barock’n’rollprylar har liksom tagit ut sin rätt. Före­tagen vill nu satsa på klassiskt möblemang och vi tackar och tar emot. 

Andra gamla godingar, som stoppade fåtöljer, ­kommer också starkt. Gärna med höga ryggar och i röd sammet för långa sittningar. Bekvämlighet är ett nyckelord att ta fasta på. Snart är du inte nödd och tvungen att leta i antikaffärer för att hitta en skön mjuk ­fåtölj, den kommer också att finnas i en designbutik nära dig.  

 Ytterligare en spaning är mindre skrivbord för hemmabruk, ni vet de där som damer i gamla filmer satt och skrev brev vid. Nu är de anpassade till elektroniska dito. De som inte har ­någon brevvän betalar räkningarna eller surfar på nätet. Köksbordet som arbetsbord med kaksmulor blandade med viktiga men flottiga bankpapper är passé.

Noterat är också knappförsedda puffar, emmaliknande stolar och soffor, tänk chesterfield så får ni rätta stuket. Här är det skinn, skinn och skinn som gäller, gamla teveserien Arvingarna uppdaterad till 2007 – på ett ungefär.

1. Avlastningsbord kan användas till mycket i många rum. Med en hylla inunder är Ikea Stockholm ett av de bästa på marknaden.

2. Emmafåtölj i modern tappning och med en lite högre rygg som stöd för nacken, dessutom stoppad i rutor, Showtime av Jaime Hayons för Bd Barcelona.

3. Riktiga ryamattor är faktiskt ganska svåra att få tag på om de inte är gamla, de flesta är nämligen handtuftade. Za form tillverkar sina äkta i en liten by i Indien, denna heter Valter. 

4. Litet skrivbord för liten dator, här en loppisvariant från Myrorna.

5. Lilla Åland, pinnstolarnas pinnstol med många efterföjare. Stolab tillverkar.

6. Skinnmöbler är praktiska och åldras alltid med behag. Frag producerar denna med känsla av den klassiska läderlappsfåtöljen.

7. Tredelad spegel är ett måste hemma hos mig för att kolla frisyren. Skulle vara kul om det kom lite fler nytillverkade varianter.

8. Chesterfieldsoffa,  modern variant från De Padova.

9. Bokhylla med plats för teven, praktiskt och snyggt. Ställ dit lite fler böcker så blir det hemtrevligt också, från italienska Move.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!