Omöjlig mamma söker råd

Jag är totalt omöjlig på att hitta ”det där speciella” till ett rum, så jag behöver verkligen hjälp att få till en avslappnande känsla och lite romantik till min 19-åriga dotter. Rummet är 5,5 x 5,5 meter, snedtak. Man kommer upp i rummet från trappan på kortsidan och där är dörrar till garderob/förvaring på båda sidor om trappan. Mitt emot trappan, på andra kortsidan, finns rummets enda fönster. Idag finns: Solhimmel över en extrasäng, det används flitigt så det måste tyvärr finnas kvar, en slät vit hög byrå, 120 cm bred säng utan gavlar samt ett sängbord. Bäddsoffa i mörkgrått tyg och soffbord i svart marmor med kromade ben, två enkla svarta skinnfåtöljer, 2 vägghyllor i bok, tevebänk i bok med frostade dörrar, stort hörnskrivbord i bok med längsta ”delen” till vänster. Det är mycket möbler så jag räknar med att ta bort något. Kuddar, gardiner, färg etc går i rosa och det är just rosa som rummet ska bli, det ska vara en lätt rosa ton med en avvikande mörkare nyans. Men riktigt hur jag bäst ska fördela detta, dvs vilka väggar som ska ha vad – det vet jag inte heller. Tänkte i princip inte byta ut några möbler utan bara få hjälp med hur man kan göra det trevligare med befintliga möbler. Det som jag vill köpa till är mer textilier, men där vet jag inte vad. Har funderat på någon form av rumsdelare, kanske med hjälp av draperier? Tanken är ett ombonat och modernt rum. Kan du hjälpa en omöjlig mamma med inredningstips och väggtips? Bifogar en skiss på hur det är möblerat idag. Tyvärr lite fel proportioner - men det är kanske en hjälp. Marianne

Fråga

Omöjlig mamma söker råd

Jag är totalt omöjlig på att hitta ”det där speciella” till ett rum, så jag behöver verkligen hjälp att få till en avslappnande känsla och lite romantik till min 19-åriga dotter.

Rummet är 5,5 x 5,5 meter, snedtak.

Man kommer upp i rummet från trappan på kortsidan och där är dörrar till garderob/förvaring på båda sidor om trappan. Mitt emot trappan, på andra kortsidan, finns rummets enda fönster. 

Idag finns: Solhimmel över en extrasäng, det används flitigt så det måste tyvärr finnas kvar, en slät vit hög byrå, 120 cm bred säng utan gavlar samt ett sängbord. Bäddsoffa i mörkgrått tyg och soffbord i svart marmor med kromade ben, två enkla svarta skinnfåtöljer, 2 vägghyllor i bok, 

tevebänk i bok med frostade dörrar, stort hörnskrivbord i bok med längsta ”delen” till vänster. 

Det är mycket möbler så jag räknar med att ta bort något.

Kuddar, gardiner, färg etc går i rosa och det är just rosa som rummet ska bli, det ska vara en lätt rosa ton med en avvikande mörkare nyans. Men riktigt hur jag bäst ska fördela detta, dvs vilka väggar som ska ha vad – det vet jag inte heller. 

Tänkte i princip inte byta ut några möbler utan bara få hjälp med hur man kan göra det trevligare med befintliga möbler. Det som jag vill köpa till är mer textilier, men där vet jag inte vad. Har funderat på någon form av rumsdelare, kanske med hjälp av draperier? 

Tanken är ett ombonat och modernt rum. 

Kan du hjälpa en omöjlig mamma med inredningstips och väggtips? 

Bifogar en skiss på hur det är möblerat idag. Tyvärr lite fel proportioner - men det är kanske en hjälp.

Marianne

Svar

Vindsvåningar brukar vara charmiga med sina speciella formspråk. I ditt fall finns ett lågt tak och många möbler som kan hindra att man kan känner av den charmiga atmosfären. Därför föreslår jag dig en enkel och rationell planlösning för att få tillbaka den mysiga känslan i vindsrummet.

Jag delar rummet i två delar. En dagdel där man kan umgås och vara social och en nattdel där man sover och använder solariet. Två rosafärgade glasskivor delar rummet, samtidigt som de rumsliga kvaliteterna bevaras. Vid sidan av fönstret placerar jag skrivbordet för att få ljus och utsikt när man jobbar.

Ett rum med rosa färg som tema kan bli mycket spännande. Det enda man ska tänka på är att inte använda för starka rosa nyanser eftersom man kan tröttna snabbt på dem. Därför föreslår jag att du grundar och målar alla vägar och undertak i en ljus rosa färg, till exempel Alcro balett, ur Alcro ad 05 (www.alcro.se). Till detta kan man addera textiler och kuddar i starkare nyanser och gärna en liten guldklick också. Den svarta soffan, soffbordet och fåtöljerna kommer att bli perfekta som kontrast till det rosa temat.

Använd en vit matta under soffgruppen. Det kommer att skapa känslan av ett rum i rummet. Komplettera inredningen med belysning på golvet i några hörn av rummet, det kommer att hjälpa till att rummet upplevs som ett större och mer luftigt.

Anna Montagut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!