Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pärlspont – Expertens råd och härlig inspiration

Att trivsel kan sitta i väggarna känns extra träffande när det handlar om pärlspont. Den profilerade träpanelen har blivit sinnebilden för en hemtrevlig sekelskiftesstil i allt från kök till badrum. Här finns expertens råd och härlig inspiration. 

Foto: Carina Olander / Lantliv

Står det gammaldags charm i bostadsannonsen kan man nästan vara säker på att hemmet i fråga har pärlspontspaneler på väggarna. Denna klassiska väggbeklädnad har blivit omåttligt populär i såväl torp som herrgårdar och i sekelskiftesvåningar i stan, liksom i nybyggda hus där man vill ge inredningen en gedigen känsla.

– Pärlsponten har ett mjukt vackert formspråk som står sig över tid. Det var mode en gång, nu är det ett klassiskt material som man inte behöver byta ut i första taget, säger byggnadsvårdaren Tommy Jansson, vars firma Byggnadsverk är specialist på äldre byggstilar. Just nu bygger de ett par nya villor i 1920-talsstil där pärlsponten är självskriven, av flera skäl.

Klassisk pärlsponts-panel ger det här badrummet gammaldags charm. En grundregel är att ju bredare panelen är, desto äldre är den.

Vit och ockragul pärlspont i Hälsingegårdens vackra kök. Se hela gården.

– Dels för att den är ett tidstypiskt material. Men den är dessutom tålig och lämpar sig bra för att sätta upp krokar och hyllor på, och så är den lätt att underhålla, säger han.

Namnet pärlspont kommer av den lilla upphöjningen vid skarven som liknar en pärla (sedd i genomskärning). Pärlans uppgift är att kasta en liten skugga över torkspringorna. När virket rör på sig uppstår där en glipa men tack vare pärlan blir den mindre synlig för ögat.

Innan den industritillverkade pärlspontspanelen slog igenom i mitten av 1800-talet var dekorativa väggpaneler, ofta med fyllningar och speglar, främst förekommande i välbärgade hem och högreståndsmiljöer. Den massproducerade pärlsponten förknippades därför till en början med enklare hem, torpstugor och arbetarlängor.

Pärlspont är ett jättebra material som  fungerar över tid och går att reparera i det oändliga

– När pärlsponten kom var den en billig produkt som tillverkades av det sämre virket, splintved eller kvistigt virke, sådant som inte dög till fönsterbågar, lister eller golvbrädor. Panelerna skulle ju ändå målas, säger Tommy Jansson.

Vill man måla sin pärlspontspanel på gammalt vis så är det linolje­färg som gäller. Gärna i en glad kulör som ockragult i köket, och ljusgrå kulörer som kimröksgrått eller kromoxidgrönt i farstu och hall.

Många satte upp pärlspontspanel för att täta springorna i sina dragiga timmerhus. I finrum som kammare och sal kostade många på sig en tapet. Pärlsponten sattes vanligen upp i förstugor och kök där slitaget var som störst.

 

I ett 1800-talshus i Dalum hittar vi det här fina badrummet med pärlspont målad med ljusgrå linoljefärg. Se hela hemmet.

den här gröna hallen smyckad med pärlspont hittar vi i ett sekelskifteshus i Nacka. Kulören hittade Eva bakom ett element och målade om pärlsponten i den. Se hela huset.

– Många valde att sätta upp pärlspont på halva köksväggen med en fin tapet ovanför. Panelen gick ju lättare att hålla ren från smuts och kladdiga barnhänder, säger Tommy Jansson.

Trots att gamla tiders pärlspont gjordes av enklare virke kan en originalpanel i ett gammalt hus ändå vara av bättre kvalitet än dagens nytillverkade. Dels för att de var tjockare och därför mer stabila, dels för att man valde ut virket i skogen med större manuell omsorg förr, menar Tommy Jansson.

– Det finns all anledning att bevara en gammal pärlspontspanel. Den är en del av husets historia, ett jättebra material som fungerar över tid och den går att reparera och komplettera i det oändliga, säger Tommy Jansson.

 

Bröstpaneler från olika tidsepoker:

1700-tal, högreståndsmiljö, med frisade speglar.

1700-tal och tidigt 1800-tal, enklare miljö, med slät, kilsågad panel.

Tidigt 1800-tal med papp eller puts under bröstlisten.

Senare hälften av 1800-talet till början av 1900-talet med pärlspont från golv till tak. Vanlig i enklare miljöer.

Dito med pärlspont upp till cirka 3/5 av väggen, resten avsedd att tapetseras. Vanlig modell i kök och hallar i enklare miljöer.

Dito. Mer påkostad modell för bostadsrum och hallar. Tapet ovanför.

1920-talsmodell med fyllningar, vanligtvis av spännpapp. Tapet ovanför.

1930-tal och senare. Masonitväggar med bröstlist. Oftast är både bröstning och partiet ovanför målade.

Så underhåller och tvättar du gammal pärlspont:

Är panelen smutsig brukar det fungera bra att tvätta den med ett milt tvättmedel, gärna en linoljesåplösning, i ett par omgångar. Om du behöver rengöra en hårt smutsad panel inför målning kan du använda målartvätt som efterlämnar en matt yta där färgen får bra fäste.

Pärlspontspaneler har traditionellt sett alltid målats med linoljefärg. Gammal linoljefärg behöver du inte skrapa bort innan du målar på ett nytt lager. Måla tunt i panelens längdriktning och dra ut färgen ordentligt i skåror och veck.

Om du behöver komplettera gammal pärlspontspanel som har en annan profil, bredd eller tjocklek än dagens standardmodell så är det numera lätt att beställa nytillverkad panel efter äldre förlagor från små hyvleriföretag. Priset brukar ligga på cirka 250 kr/kvm.

Pärlspontspaneler har traditionellt målats med linoljefärg, i köket ofta i gula kulörer. Linoljefärg, 240 kr/0,5 l, från Ottosson Färgmakeri, Gysinge Byggnadsvård. Såpvatten är skonsam rengöring för smutsig pärlspont, linoljesåpa, 85 kr/0,5 l.

Reportaget var med i Lantliv nr 5/2018