Rama in med eftertryck

En obligatorisk trasa i fönstersmygen? Nej, förstås hellre en inramande textil som sticker ut från tapetblommorna! Här är tips för fall, material och upphägning som gör den hellånga gardinen bäst rättvisa.
Foto: www.redcover.com / Not to be used in any way that

Ett superenkelt tyg – men en spännande uppsättning gör den här gardinen frikostig. Det tunna tyget är lätt att forma och uppför sig vackert. Uppsättningen är flexibel i sin stil, och passar perfekt i den här moderna miljön, men skulle lika gärna kunna fungera med en ”romantiskt skir” inredning. 

Släta, enkla och praktiska, ­eller dubbelfodrat, frasigt luxuösa? Ja, vilken typ av gardin du bör välja hänger på tycke, smak och krav på funktion. Hursomhaver finns det några fiffigheter som kan vara bra att ha i minnet när textilen ska hängas upp, och andra smarta tips som lyfter den klassiskt hellånga gardinen till en roligare, mindre konventionell del av inredningen. Satsa gärna en extra slant på god kvalitet. Att det kostar lite mer lönar sig i längden då du får en gardin som faller fint och håller måttet länge. Och du slipper att byta ut gardinen för en så trist anledning som att den tappat formen och färgen.

Textil Java ur kollektionen Chaumont, Zoffany/Frank & cordinata. Bård och knytband fångar upp en ton i gardinvåden. Tofs­omtaget håller undan ­tyget och visar det ran­diga färgstämda fodret. 

Det finns inga tabun om man gillar textil och vill rama in sitt fönster.  Bor du litet eller har lite ljusinsläpp går det ändå att få en generös  gardin att fungera. En hellång gardin som får hänga från tak till golv  gör dessutom att takhöjden känns mer tilltagen. Ett annat trick för att  lyckas med generösa gardiner och samtidigt bevara ljusinsläppet är att  hänga dem så långt ut vid sidorna om fönstret som du tycker funkar.  Använd en gardinstång som går att anpassa i längd och prova hur långt ut  vid sidorna av fönstret den behöver komma, innan borr och skruv kommer  fram. Det kan också vara fint att använda en enda våd på ena sidan av  fönstret, med ett snyggt omtag till. Prova dig fram!

 För att göra en ”generös” uppsättning får man mycket effekt genom att  använda en och en halv våd, eller till och med en dubbel, till en  gardinlängd. Skarven mellan de båda tygstyckena försvinner diskret i  gardinens veck.

Lantligt vackert och så otroligt enkelt, med omanglad linnetextil uppspänd på tunn, modern stålvajer med små klämmor. Liknande vajer finns hos exempelvis Ikea. Skrivbord från 1800-talets förra hälft, med framtagen originalfärg. Gipsbysten från förra sekelskiftet föreställer guden Hermes.

Vill man göra intrycket mjukt textilt men ändå lätt är en idé att  använda sig av textil i tunna lager på lager, med en enkel fästanordning  som matchar i stil. För en diskret upphängning finns en mängd olika typer av skenor som går att fästa i taket, och med flera spår i skenan om gardinerna ska kunna gå omlott med varandra. Dessutom blir det då enkelt att dra för eller ifrån efter behov. Och ett vackert tyg behöver ofta inte mer än en enkel anordning för att komma till sin rätt.

Rosa frasande sidengardiner, Samsara från Sahco Hesslein, ger rummet en varm lyster. De är ofodrade, generöst tilltagna i både längd och vidd för maximal effekt. Här behövs ingen krånglig sömnad eller omtag. Bankettstolarna är antika och i privat ägo, liksom det japanska fatet med underrede i smide. 

Dubbelfodrade gardiner ger ett vackert fall, skyddas mot solblekning och  fungerar även som effektiva mörkläggare. Annars finns särskilda  mörkläggningsfoder för sovrummet. Ett foder i annan, närliggande kulör  eller i ett färgstämt mönster gör våden spännande. Fäster man upp  gardinen med ett omtag får man då en glimt av baksidan. Att låta våderna  nå en bit ut på golvet ger en lyxig känsla, så kosta på några extra  centimeter textil när du ändå är i farten. Dessutom behöver måtten i  nederkant inte vara så petnoga då som annars så gardinen blir lättare  att sy.

Här får gardinen klä in hela rummet, det blir både vackert och påfallande ljuddämpat, en bonus för nattrom i sovrummet. Gardinskenan löper hela vägen runt, liknande finns hos Silent gliss. Bakom draperiet döljs förvaringshyllor och ingången till en liten klädkammare. Inbyggda spotlights ger mysigt sken som går att stålla om i styrka. Överkast från R.o.o.m och sängtextilier från Missoni. Ponnyskinn på golvet från Kamelo.

Pricken över i kan till exempel bestå i veckband, öljetter och knytband.  Enkla me­del som ger detaljkänsla, och gör att gardinen känns välsydd.  Veckband finns i en mängd olika slags veck, öljetter i olika storlekar  och knytband av skiftande material och slag. För en enkelt elegant  gardin kan du också sy fast den ­fållade våden direkt i gardinringen.n

Att matcha gardinen med tapeten på klassiskt engelskt manér ger ett tänkt uttryck, utan någon oönskad ”kamouflageeffekt” då blommorna harolika storlekar och täthet. Allt ur kollektionen Fairhaven från Jane Churchill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!