Rester är rätt

Spill är spännande. Rester från textilindustrin, kasserade kretskort eller tid som blir över i väntan på annat … Allt kan användas till en ny helhet.

Att trolla med knäna, göra något av inget och lägga undan för kommande behov är både trevligt och stimulerande för kreativiteten! Det här behärskade man verkligen förr, då garnstumpar blev raggsockor, klädtrasor blev mattor och lapptäcken, och udda brädlappar blev en pinnstol. Nöden var – och är på nytt – uppfinningarnas moder.

I dag visar kreativa formgivare upp en brokig provkarta på att snart sagt allt går att återanvända. Yoghurtburkar, tangentbordsknappar, bilbältesremmar, gamla kretskort och skateboardhjul blir till hundhalsband, väskor, sittpuffar, klockor, bord, klädskåp och mycket annat.

Förr var det naturligt att ta tillvara allt. Vi som står längre från produktionsledet än våra självhushållande förfäder har sluppit slita med muskelkraft för våra bekvämligheter. Därför har vi också förlorat insikten i hur mycket kraft som faktiskt går åt. Men energin – oavsett om det är ren muskelkraft eller om den kommer från ett uttag i väggen – är dyrbar. Därför måste vi åter lära oss att ta vara på spillbitarna. Om man under den glada slit-och-släng-eran hade en dragning till Slösa är nu tiden helt på Sparas sida! 

Men spill handlar inte bara om material och energi. Spillåtervinning kan ju också handla om tid! Små tidsluckor kan man använda till att bromsa in i stället för att stressa på. Fråga sig: Vad ska jag ha min tid på jorden till? Vad ska få ta tid? Varför så bråttom? De små ögonblicken av spilltid försvinner ofta innan man hunnit blinka. Men lyckas man fånga dem, tar några djupa andetag och lyfter blicken, kan dagen ta en annan vändning. Det kan vara när du väntar på en försenad buss eller sitter i en oändlig telefonkö. Situationer som oftast höjer stressnivån. Men ser man det som bonustid kan de betyda en stunds nedvarvning. 

När fragment blir en helhet blir det kanske inte det vi trodde – men vi kan få något helt annat som också det har ett värde. Till exempel inre lugn.n

Överst från vänster: 1. Holländska formgivaren Piet Hein Eek gillar inte att slänga något, och gör möbler av spillvirket. 2. Sittkudde Button av spilltyg av svenska designkvartetten Form us with love för Mitab. 3. City bag magazine gjord av ca 1 000 återvunna magasinsblad, från Eco fashions/Gemenskap grön. 4. Kuddar av säkerhetsbälten som inte klarar kraven för att monteras i bil, från Ting/Gemenskap grön. 

5. Armband av återvunna mobiltelefonknappar och silverkedja, från Secco/Gemenskap grön. 6. Damsko med återvunnen textil, www.terraplana.com. 7. Fint på Fido: hundhalsband av rest­bitar från fransk modeindustri med insida av återvunna plastflaskor, från Wonderdog/Gemenskap grön. 8. Sittsäck Coffee fellow, av återvunna kaffesäckar, ­design Johanna Hansson, greenfurniture.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + grå pläd och två ljuslyktor Köp nu!