Förnya ditt hem med gardiner! Här är 20 knep och idéer för gardinerna som får fönstret att se större ut, släpper in mer ljus och ger rummet en välklädd look.

 1. Lyckas med vita gardiner

  Tunna vita gardiner i bomull eller linne släpper in sommarljuset. Här har man hängt några helt vita längder och några med ränder i svagt ljusblått. Mönster vitt i vitt, broderat eller vävt, är andra sätt att ge liv åt det vita. Det är också fint att mixa olika strukturer på övriga vita tyger i rummet.

  vita, tunna gardiner

  Foto: Lena Koller

 2. Knepet som få fönstret att se större ut

  Enklaste knepet för att få fönstren att se större ut, är att sätta gardinstången en bra bit ovanför fönstret. Få det att se bredare ut med en längre gardinstång, så att gardinerna kan hänga vid sidan av fönstret. Båda dessa tips ger dessutom maximalt ljusinsläpp. Gardinlängderna på bilden från Jotex.

  lura ögat få fönstret att se större ut genom att hänga gardinerna över fönsterkarmen.

  Foto: Jotex

 3. Lura ögat med gardiner som släpper in mer ljus

  Ett sätt att förstärka känslan av ljusinsläpp är att hänga upp gardinlängder sydda i två enfärgade tyger, ett ljusare och skirare på den övre delen ner till fönsterbrädan, och ett lite kraftigare tyg i en mörkare nyans nertill. Sätt gardinstången högt och ha generöst med tyg i längderna.

 4. Byt  look med ny upphängning och gardinstil

  Förändra fönstret genom att inte bara byta gardiner utan även byta gardinstång och själva upphängningen. Klassiska längder med veckband ger en klädd look, tvättade linnegardiner med lösa knytband ger en ledigare känsla. Blanda eller byt ut. Välj bland gardiner med knytband, veckband, hällor, kanal, öljetter, franska veckband eller hissgardiner.

 5. Gardinen som ger vackert ljus

  Skapa vackert ljusspel med en gardin sydd som ett lapptäcke av olika ljusa vintagetyger med spets och broderier. Spetsdukar fyndar du billigt på loppis – kanske ett mysigt DIY-projekt för sommaren? Få mer inspiration här.

  gardin sydd som lapptäcka av olika spetsbitar

  Foto: Martin von Brömssen

 6. Få rummet att kännas större eller bredare

  Långrandiga gardiner ”höjer” taket, och omvänt – bredrandiga gardiner gör att taket känns lägre. I ett långsmalt rum gör gardiner som täcker hela kortväggen att rummet upplevs som bredare.

 7. Dubbla gardinstänger!

  Tänk lager på lager. Med dubbla gardinstänger vid ett stort fönster kan du kombinera kraftiga tyger med skira, och variera hur de dras ifrån eller för efter behov, om det gäller att släppa in maximalt med ljus, sila ljuset, eller mörklägga.

 8. Blanda gardiner i rummet

  Prova att blanda olika gardiner i ett rum, våga mixa både mönster och modeller. Välj till exempel en gardinlängd i ett fönster, och en hissgardin i ett annat. Här klassiska rutor och ränder från Nyblom Kollén.

  hissgardiner blandade med gardinlängder

  Foto: Nyblom Kollén

 9. Bohemisk stil med scarf

  Sugen på en bohemisk look i sommarstugan? Till ett litet fönster kan det vara fint att hänga upp en mönstrad sidenscarf som du delar i två delar, fållar och fäster med enkla klämmor i en gardinvajer tvärs över fönstret. Det silar ljuset och hindrar-insyn – och det tryckta mönstret ger något kul och oväntat att titta på.

 10. Matcha färger och mönster

  Mönstrade tygnyheter finns det mycket av just i år och alla möjligheter att sätta färg på rummen. Prova att matcha mönstrat med enfärgat eller randigt i samma färgskala. Det är också effektfullt att blanda små och stormönstrat i samma serie, som här påslakan och gardiner från H&M Home.

  samma tyg påslakan och gardiner från H&M Home

  Foto: H&M Home

 11. Byt accessoarer till gardinerna!

  Nya knoppar till gardinstängerna, härliga tofsar och omtag kan ge stor effekt för rummets look. Att trä sommarens snäcksamling på en fiskelina och hänga längs gardinen ger strandkänsla, och passar fint i New England-stilen eller i sommarhuset.

 12. Effektfullt att låta väggfärgen styra

  En enfärgad gardin några nyanser mörkare men i samma ton som väggfärgen, binder samman rummet och får accentfärger att sticka ut mer.

 13. Välklätt intryck med tyg i olika gardinformer

  Hissgardiner och generösa längder i samma tyg ger fönstren ett välklätt utseende. Gardiner från Designer’s guild.

  designers guild visar hissgardin och gardinlängder i samma tyg

  Foto: Designers guild

 14. Enkelt insynsskydd på med gardin två krokar

  En slät liten gardin som hakas upp på två krokar direkt mot fönstret skärmar av ljuset och skyddar mot insyn. Det kan vara så tunt eller kraftigt man vill beroende på hur mycket av ljuset man vill skärma av. När gardinen inte används kan den hänga på ena sidan i den ena kroken.

 15. Tunnt tyg som dörrdraperi

  Häng ett genomskinligt eller skirt tyg, med spets eller broderi, som draperi för balkongdörren eller andra dörrar som ofta står öppna. Även om det inte är lika tätt som ett myggnät håller det en del insekter ute och minskar drag. Fäst tyngder i fållen så att draperiet inte fladdrar i vinden.

  Foto: H&M Home

 16. Tips för vackrare hissgardiner

  Klassiska hissgardiner hör sommaren till. Vita, randiga eller rutiga i 1700-tals-modell. Det finns massor av varianter att köpa färdiga, men också färdiga kit som är enkla att
  använda om man vill sy själv. Det går inte åt särskilt mycket tyg, och med relativt små medel kan man få hissgardinen att se lite mer arbetad ut.
  Förslag: Fodra det nedersta partiet med ett matchande tyg i ett avvikande mönster. Bandkanta hela hissgardinen eller välj vackra band till upphängningen.

 17. Så långa ska gardinerna vara!

  Hur långa ska gardinlängderna egentligen vara? 3 cm ovanför golvet är den klassiska längden. Eller 1 mm ovanför – utan att nudda – som de här gardinerna från Sandberg.

  så långa ska gardinerna vara

  Foto: Sandberg

 18. Det betyder ”generösa gardiner”

  Generösa gardiner är ett uttryck som egentligen betyder att gardinlängden är så bred att den går att dra för hela fönstret, även om den i praktiken aldrig är tänkt att användas på det sättet. Generösa gardiner gör att rummet känns välinrett och ombonat.

 19. Mönstermixa olika gardinlängder i samma färgskala

  Häng likadana längder längst ut för att rama in. Gardiner från Designer’s guild.

 20. Så slipper du solblekta gardiner

  Ett ömtåligt tyg till fönster i söderläge bör fodras med ett tåligare tyg så att det inte bleks av solen.

  Ur Sköna hem nr 7, 2013

 Läs också:

7 misstag att undvika när du hänger upp gardinerna

3 tips som får ditt hem att se större och lyxigare ut

Så stylar du ditt hem med en pläd – 7 tips

inredningskurs sköna hem

 • Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
 • Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.

NUVARANDE Skapa vackrare rum med gardiner – 20 tips och idéer att ta efter!
NÄSTA Detta är Sköna hems Konstklubben