8 saker som gör dig trött hemma (dags att sluta med lavendelljus!)

Sover du på nätterna men går omkring och är trött på dagarna ändå? Det kan vara så att saker du har i hemmet gör att du blir sömnig.

1. Lavendelljus

Psykologer vid Wesleyan University har konstaterat att människor som inandas lavendeldoft innan läggdags sover mycket tyngre. Det passar alltså bra med lavendel innan läggdags, men inte till förmiddagsfikat!

Foto: Unspecified

2. Stök

Förutom det uppenbart estetiskt störande med stök, finns det även en uttröttande aspekt. En studie vid Princeton University visar nämligen att en stökig och oorganiserad miljö gör att du blir stressad, vilket orsakar utmattning.

3. Blå väggar

Blå väggar gör att dina hjärtslag går långsammare, och sänker ditt blodtryck, enligt en studie gjord av Travelodge. Du blir även trött. Blå väggar passar alltså bra i sovrummet, men du kanske ska välja andra färger i resten av huset!

 

4. Tv:n

Det blåa ljus som kommer från tv:n minskar produktionen av melatonin (som gör att du blir trött) i din hjärna. Det innebär att du lättare vaknare på nätterna och därför blir tröttare nästa dag.

 

5. Kaffe

Nej, du skulle kanske inte överleva tröttheten utan kaffe, men dricker du för mycket kaffe störs din sömn och du blir alltså tröttare dagen efter.

6. Mobiltelefonen

Du sover betydligt sämre på nätterna om du vaknar till lite grann när mobilen plingar till, även om du inte är medveten om att din sömn störs. Dessutom, om du vaknar till och har mobiltelefonen nära till hands, är det lätt hänt att du börjar kolla Facebook eller nyheterna. VIPS – så är du klarvaken.

 

7. Brist på dagsljus

En studie visade att de som vistas i rum med fönster sover i genomsnitt 46 minuter mer per natt än de som inte har fönster. Ju mer naturligt dagsljus vi får desto bättre sover vi.

8. För kallt

Det är bra att ha låg temperatur när du ska sova, men gärna lite varmare på dagen. Studier har nämligen visat att du blir trött när det är kallt, vilket kan få dig att vilja ta en tupplur även på dagen.

Källa: Goodhousekeeping.com

Läs mer:

Jugendpärla som återställts till sin forna glans med drömveranda

1600-talshuset var rivfärdigt – nu ett drömhem med oväntat passande… Ikea-kök!

Sekelskifteshuset i Vaxholm en orörd diamant – kika in!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!