7 sätt att inreda på som gör ditt hem mindre stökigt

Skillnaden mellan hemtrevligt och stökigt kan ibland vara svårt att se själv i sitt eget hem. Här kommer 7 tips att tänka på för att skapa ett mindre rörigt intryck.

Visst kan det vara svårt att hitta de där knepen som får hemmet att inte vara så rörigt. Här listar vi några tips på hur du kan göra för att skapa ett mindre stökigt hem.

1. Försök att undvika avlastningsytan

I varje hem finns det en plats där nycklar, brev, mynt och småsaker alltid hamnar. Hitta något att ställa på exakt den platsen som förhindrar dig att lägga saker där. Om du behöver ha en plats att samla allt smått på kan du ställa en vacker skål eller box som gömmer dem.

LÄS MER: Studie: Ett stökigt och rörigt hem kan göra dig deprimerad

2. Rensa bland prylarna i hyllorna

Har du en hylla med plåtburkar från loppis blandat med böcker och vackra glas? Testa att ta bort hälften av sakerna och se om du saknar något. Inte? Då kanske du klarar dig utan att se dem varje dag.

3. Satsa på prydnadskuddar i olika storlekar

Under de kallare årstiderna är det extra mysigt med textilier i rummet. Vackra plädar och kuddar i soffan är ett måste men tänk på att variera storleken. Prydnadskuddar av samma storlek har en tendens att nästan ta över rummet. Mixa några större med några mindre och i färger som passar ihop.

4. Ställ böckerna i storleksordning

Böcker kan verkligen skapa stämning i ett rum, men är de olika stora och samlas på hög kan det se stökigt ut. Oavsett om de står på rad i en bokhylla eller staplas på varandra, gå efter storleksordning. Då ser det genast mer ordnat ut.

LÄS OCKSÅ: 9 saker ditt hem behöver för att du ska vara lycklig – enligt forskning

5. Ha öppna hyllor – om du också har skåp

Att ta bort skåpsluckor och låta hyllorna vara öppna är snyggt och kan kännas mer personligt. Tänk på vilka saker du väljer att ha på hyllorna och vilka du har undangömda i skåpen. Fram med det snygga – göm matberedaren från 1995.

6. Välj ut endast de finaste souvenirerna

Att titta på en souvenir från en lyckad resa kan ge en härlig känsla i kroppen och vara en riktigt fin inredningsdetalj. Men många resor betyder många souvenirer och det är sällan alla passar ihop. Kanske går det att skapa ett stilleben i stället för ett prydnadsskåp.

7. Undvik att kylskåpet blir hemmets anslagstavla

Många använder kylskåpet som anslagstavla och det blir en plats för scheman och inköpslistor. Köket är en samlingsplats där alla i hemmet kommer att läsa vad som står – men hur snyggt är det när kylskåpet är fyllt med olika lappar och kort? Köp en kylskåpsmagnet med en klämma som samlar upp allt. Då kan du ha det viktigaste längst fram så det syns.

Bildkällor: iStock, unsplashed.com

Res till Japan med Sköna hem!

12–19 november 2018

Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!