Det här gör vi i sovrummet!

Ikea har gjort en undersökning om vad som försiggår i våra sovrum. Läs om svenskarnas sovrumsvanor här!

Köket är fortfarande hemmets hjärta, men sovrummet blir mer och mer betydelsefullt.

Vi sover en tredjedel av våra liv och en bra nattsömn hjälper oss att ladda om inför nästa dag. Rätt rumstemperatur, en rofylld miljö och en bra säng i sovrummet är saker vi värdesätter.

Vad gör vi då i sovrummet? Surfandet har ökat markant. En undersökning som gjorts på uppdrag av Ikea visar att nästan 30 procent  har som vana att surfa i sovrummet. Läsning och tv-tittande i sovrummet har gått ner som en följd av surfandet.

De flesta (51 procent) byter sänglakan varannan vecka, och nära en femtedel (18 procent) en gång i veckan, men nästan en tredjedel (27 procent) gör det bara en gång i månaden. Äldre och kvinnor byter lakan oftare än yngre och män. Barnfamiljer byter också oftare än andra.

När det gäller klädförvaring i sovrummet så slänger över 20 procent kläderna på golvet vid sänggåendet. Bara 15 procent hänger upp kläderna på galge eller liknande eller lägger dem i tvättkorgen (8 procent), och en försvinnande liten andel (4 procent) hänger in kläderna i garderoben vid dagens slut.

Här syns dock skillnader mellan Stockholm och övriga landet. Stockholmarna som är mer trångbodda och med färre kvadratmeter att sprida ut sig på gör att de måste tänka mer på hur de använder ytorna. Generellt sätt använder de sängen mer och sovrummet är en plats där man är social.

För sovrumsinspiration kika in i vårt galleri, Sovrum.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!