Hur får vi plats med en extrasäng i sovrummet på 8 kvm?

Jag har en tonårsdotter som bor i ett litet rum på bara 8 kvadrat. Hon vill ha sin säng på en sängstomme så att det finns plats för en myshörna under, dvs en madrass på golvet med kuddar som också skulle fungera som extra säng för kompisar. Hon har en 90 cm bred madrass, så det vi vill bygga är alltså en stomme att lägga den på. Jag tror att det vore lämpligt att den är 118-120 cm hög för då går det bra att sitta under och hon kommer inte för nära taket när madrassen som är 18 cm läggs på. Takhöjden är 240 cm. Vad jag behöver är tips på hur man bygger en sådan sängställning på ett bra sätt! Pernilla

Fråga

Jag har en tonårsdotter som bor i ett litet rum på bara 8 kvadrat. Hon vill ha sin säng på en sängstomme så att det finns plats för en myshörna under, dvs en madrass på golvet med kuddar som också skulle fungera som extra säng för kompisar. 

Hon har en 90 cm bred madrass, så det vi vill bygga är alltså en stomme att lägga den på. Jag tror att det vore lämpligt att den är 118-120 cm hög för då går det bra att sitta under och hon kommer inte för nära taket när madrassen som är 18 cm läggs på. Takhöjden är 240 cm. Vad jag behöver är tips på hur man bygger en sådan sängställning på ett bra sätt! 

Pernilla

Svar

Hej Pernilla,

Tyvärr tror jag inte att en loftsäng är den bästa lösningen i det här fallet, på grund av den lilla yta som är disponibel i rummet. Om man gör som du önskar, kommer rummet att kännas ännu mindre än vad det är.

Mitt första förslag är i stället att ni har en låg säng som också kan användas som myshörna. Ni kan då också köpa en undersäng som kan användas som gästsäng.

Om du i alla fall vill gå vidare med din tanke på en upplyft säng, rekommenderar jag att du låter en kunnig snickare bygga en stomme på plats. Man kan hänga sängen på väggarna eller från taket så slipper man att ha ben. 

Ett annat alternativ, lite mer ekonomiskt, är att du köper en loftsängstomme, typ Fjelldal från Ikea.  Efter att ni har monterat sängen ni kan såga stommes ben till önskad höjd.

Anna Montagut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!