Unik och ovärderlig dopgåva – Karl XI:s dopvagga

Även Sköna hem har drabbats av prinsessyran inför prinsessan Estelles dop! Läs om Karl XI:s dopvagga som Estelle kommer visas upp i efter dopceremonin.

Karl XI:s dopvagga tillverkades av hovbildhuggare Niclas Heimen  i Gottorp, Tyskland. Vaggan gavs som dopgåva till den blivande Karl XI av hans morföräldrar, Hertigparet av Holstein-Gottorp och användes för första gången vid prinsens dop den 9 december 1655.

Vaggan är tillverkad av förgyllt, skulpturerat trä, med ett krönt överstycke som omges av två putti. 

Foto: Denna bild får endast dupliceras eller publiceras

Till vaggan hör även en kupolformad sänghimmel av rött siden, kantad med krepiner, fransar, och prydd med fjäderplymer i olika färger. Därutöver fanns vit-blommiga fördragsgardiner av gyllenduk, och hörngardiner av silverduk med invävda silkesblommor i olika färger. Dessa delar används dock inte längre.

Vaggan används endast vid dop av tronföljare. Senast den användes var då Prins Carl Philip döptes 1979, dessförinnan vid vår nuvarande kungs dop 1946. 1980 ändrades tronföljden, vilket innebär att monarkens äldsta arvinge, oavsett kön har arvsrätt till kronan, och därmed också får ligga i vaggan.

Efter dopceremonin kommer Prinsessan Estelle visas upp för gästerna i Karl XI:s dopvagga. Vaggan från 1655 är den äldsta av kungliga vaggor som finns bevarade.

Källa: Kungahuset.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!