Foto: Martin Cederblad

Ombrevägg – gör din vägg mer levande med skiftningar

Det finns mängder av olika sätt att skapa skiftningar på väggen: en mjuk eller hård övergång, vertikalt eller horisontellt, två färger eller sju – gör det du själv tycker är snyggt!

Ombre är franska och betyder skugga. Låt en färg glida över i vitt eller använd din konstnärliga ådra och gör vackra mönster av övergångarna. Om du inte vill måla själv finns det färdiga ombre-tapeter att köpa.

För att skapa en ombrevägg med målarfärg finns det olika tekniker beroende på vilket resultat som ska uppnås. Det viktigaste att börja med oavsett tillvägagångssätt är att laga skador och hål i väggen. Målarfog brukar fungera bra.

Så målar du en ombrevägg med skarpare övergångar:

 Bild: Argos.co.uk

Du behöver:

Golvskyddspapp eller liknande för att skydda golvet.

Tumstock och en blyertspenna för att markera färgfälten.

En roller för att lägga på färgen och en pensel för att "borsta ut" färgen mellan fälten.

Helmatt väggfärg i de olika kulörerna du vill använda.

Gör så här:

Måla hela väggen i den ljusaste färgen i färgskalan. Tänk dig sedan väggen delad i så många nyanser du har väggfärg till. Välj om du vill att den ska vara mörkast nere eller uppe. Börja sedan att jobba färgfält för färgfält från den ljusaste delen genom  att "borsta ut" färgen mellan fälten med en pensel. När gränslinjerna blir lite utsuddade blir det en snygg toning. Det går också att använda en svamp för att skapa en batikmönster-liknande effekt.

 Bild: Mommodesign.com

Så målar du en ombrevägg med mjukare övergångar:

 Bild: Pinterest

Du behöver:

Golvskyddspapp eller liknande för att skydda golvet.

Maskeringstejp till att dela upp väggen.

En roller för att lägga på färgen och en pensel för att "borsta ut" färgen mellan fälten.

En trasa för att skapa en mjukare övergång.

Gör så här: 

Använd maskeringstejp och dela upp väggen i fyra delar. Glöm inte att tejpa över golvlisten om du inte vill ha färg på den. Välj om du vill ha mörkast upp eller nere och måla sedan varje del av väggen med en roller och matt färg. Ta bort tejpen och låt färgen torka.

Nu ska själva övergången mellan färgerna göras. Blanda de två färgerna som är målade närmast varandra för att få en mjuk övergång. Använd en pensel för att förena färgerna. För att penseldragen inte ska synas kan du stryka över den blöta färgen med en trasa. Jobba ut gränslinjerna så mjukt som möjligt.

 Bild: Pinterest

Res med oss på Sköna hem – klicka på bilden för att läsa mer!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!