Stilguide – 6 olika sätt att använda träpanel på väggen

Tuff och modern eller traditionellt och rustikt, välj själv vilken effekt du vill skapa. Träpaneler finns i många olika varianter, från söt pärlspont till ruff panel. Här är idéerna!

1. New England

Vit eller ljusgrå vågrät panel, gärna med lite ruff yta. Breda eller  smala brädor är en smaksak. Matcha med ett blåvitt tema eller med möbler  i mörkt trä, brunt läder och mönstrade textilier i rutigt och paisly.

Bildkälla

2. Sekelskifte och torp

Pärlspont, målad i linoljefärg eller liknande moderna färger , är klassiskt lantligt.

Bildkälla

3. Norsk hytte

Mörkt gråbetsad panel med sågad yta kan skapa känslan av norsk fjällstuga men också bli modernt på ett rustikt sätt. Allt beroende på hur man inreder. Fint att matcha till är andra naturmaterial som ull, fårskinn, läder, keramik, sten och metall.

Bildkälla/Fotograf: Patrick Degerman

4. Nordiskt ljus

Träklädda väggar i ljus träfärgad panel eller plywood, satt på ett icke traditionellt sätt, exempelvis med extra smala brädor på höjden är en fin bas för ny nordisk design. Matcha med möbler i blont trä, grafiskt svartvitt, och olika taktila material som stickade plädar, ull och skinnfällar.

Bildkälla

5. Vita hem

Många gillar att hålla väggarna vita och låta resten av inredningen bidra med färg. En vitlaserad slät panel på en vägg kan på ett finstämt sätt tillföra något levande till inredningen oavsett om stilen är modern eller lantlig.

Bildkälla

6. Industri

En panelvägg av återvunnet trä, eller en blandning av olika nyanser, gärna enstaka plankor i en avvikande färg, och panel med en rå yta som plywood eller osb förstärker en industriell inredningsstil.

Bildkälla

Publicerad i Sköna hem nr 4, 2015.

Du kanske också är intresserad av:

16 fina exempel på badrum med träpanel på väggen

11 helt perfekta sovrum

Härstgård i New England-stil med influenser från Thailand

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!