Rätt belysning till sovrummet – så ska du tänka

I sovrummet är mysbelysning och praktiskt ljus lika viktiga. Tänk på det här när du väljer belysning till ditt sovrum.

Tänk på det här när du väljer belysning till sovrummet

I sovrummet bör det finnas både praktisk och dekorativ belysning. Väggfasta och riktbara läslampor intill sängen kan man placera på olika sätt. När den ena vill sova och den andra fortsätta att läsa är ett tips att placera vägglamporna i mitten ovanför sängen, då kan man rikta bort ljuset från den som vill sova.

Ett annat tips för skön nattsömn är att skaffa en fjärrkontroll och koppla den till rummets alla lampor. Då kan man släcka all belysning samtidigt utan att behöva stiga upp, eller välja exakt vilken lampa som ska vara tänd.

Här är ljuset riktat både uppåt och nedåt vid sängborden. Det fungerar för bokläsning men i första hand är det den stämningsfulla känslan man varit ute efter. Det mörka golvet, generösa gardiner, vackert nötta möbler och stora lampfötter ger en sammanhållen tyngd i rummet. Här ska man koppla av, varva ned och drömma vackert. Ett alternativ till textilskärmar kunde vara lackskärmar, som riktar ljuset uppåt och nedåt på ett ännu tydligare sätt. 

Hos till exempel Clas Ohlson finns prisvärda alternativ på belysning till sovrummet. Ett kompletterande allmänljus behövs när det är dags att bädda och städa, och kanske ett nedtonat ledljus för nattpromenader till badrum och kök.

[adSpace placement="auto"]

En lampa med rörelsedetektor fäst på ett diskret ställe gör jobbet, och ett annat tips är att fästa ljusslangar under sängen, det ger både ett smart ledljus och en riktig mysbelysning.

Två riktbara centrerade läslampor gör sängläsningen smidig för båda. En bordslampa med textilskärm i varmgult ger ett trevligt, mjukt sidoljus. Taklampan är en fin inredningsdetalj som bryter av mot de andra armaturerna, och som samtidigt ger ett fullgott allmänljus.

Taklampa Kolme, höjd 11 cm, 990 kr, från Mio. Åttiotal i modernare tappning.

Taklampa i mässing med sidenskärm, artikelnr 2538,

6 700 kr,
Svenskt tenn.

[adSpace placement="auto"]

Lampan i modell Petticoat är av vikt ­papper och tillverkas på beställning, från Asshoff  &  Brogård. Finns i två olika varianter.

Bordslampan Sempé W 103 med klämfäste, 4 375 kr, av Inga Sempé för Wästberg

Lampfot Biarritz, 950 kr, skärm, 595 kr, båda från Watt & veke.

Golvlampa Rossy, finns även i rött och svart, 1 300 kr, från Rydéns.

För fler sovrum, kika in i vårt galleri Sovrum.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!