12 fantastiska växthus (varning för hög mysfaktor)

Får det lov att vara lite suktande växthusinspiration? Drömmen om ett växthus finns hos många, och det är oavsett om vi har gröna fingrar eller ej. Här är 12 fina modeller - i olika storlekar, stilar och priser.

Funderar du på att bygga växthus? Enligt rådande bygglovsregler får man bygga ett fristående växthus upp till 25 kvadratmeter utan bygglov. Det finns mängder av olika typer av växthus på marknaden och flera företag erbjuder olika lösningar som standardväxthus, paketväxthus eller möjlighet att designa ett eget växthus.

Ett växthus definierar bilden av en romantisk trädgård med möjlighet att både odla och umgås, tänk orangeri. Om man nu har möjlighet (och råd, för ett växthus kostar) att bygga modellen större växthus. Här bjuder vi underbar inspiration för alla som älskar växthus!

LÄS OCKSÅ: 8 fina planteringsbord för dig som älskar att odla 

1. Sagoväxthus i engelsk stil

Foto: Vansta Trädgård

Växthuset Botanic Lodge från Vansta Trädgård gör sig fint på tegelsockel. Med en yta på 16 kvadratmeter finns plats för både odling och en mysig sittplats. Kostar cirka 370 000 kronor. 

2. Arkitektritat växthus med murad bakvägg

Foto: Helena Kaasik/Sweden Green House

Det här växthuset är byggt av Sweden Green House som bland annat gör arkitektritade växthus utifrån köparens egna önskemål. Det kostar från 13.000 kronor per kvadratmeter golvyta. 

3. Odling på mindre än 4 kvadratmeter

Foto: Skånska Byggvaror

Oas Mini från Skånska Byggvaror är bara 3,8 kvadratmeter stort och som högst 181 centimeter. Är drömmen om odling stor men ytan begränsad är det här ett alternativ. Kostar cirka 25 000 kronor. 

LÄS OCKSÅ: 18 härliga utekök – som får dig att önska sommar året runt 

4. Växthus av obehandlad gran och vacker dubbeldörr

Foto: Skånska Byggvaror

Växthuset Växa från Skånska Byggvaror är gjord av obehandlad gran och finns i två storlekar - 13,2 kvadratmeter och 17,5 kvadratmeter. Det större kostar strax under 80 000 kronor. 

5. Fina detaljer gör skillnad

Foto: Willab Garden

Genom att ställa växthuset på en mur blir intrycket mer gediget. Växthuset Gothic 236 från Willab finns i flera storlekar. Det här är nio kvadratmeter stort och kostar strax under 32.000 kronor, men då ingår inte muren. Den söta dekorationen vid nocken är ett tillval.

6. Högt och smalt är också snyggt

Foto: Sweden Green House

Det är inte alltid det funkar med standardstorlek, då får man vara kreativ. Det här växthuset är byggt av Sweden Green House - och vem hade kunnat ana att ett så långsmalt och högt växthus kunde se så trivsamt och härligt ut?

7. Fint att välja färg på växthuset

Foto: Willab

Aluminiumväxthuset Mur Maxi 4 från Willab Garden finns i flera storlekar och färger. Modellen som är 11,7 kvadratmeter kostar drygt 27 000 kronor, muren ingår inte i priset. 

8. Gediget växthus av cederträ

Foto: Vansta Trädgård

Cederträ är inte bara vackert, det är tåligt också. Det här växthuset från Vansta Trädgård finns i flera storlekar, från 5,5 kvadratmeter upp till nästan 18 kvadratmeter. Den minsta modellen kostar cirka 65 000 kronor.  

9. Bygg in växthuset i muren

Foto: Sweden Green House

Moderna linjer möter gammaldags stenmur – och resultatet blir fantastiskt. Fyll upp det här växthuset, som är byggt av Sweden Green House, med grönska och bilden är komplett. 

10. Elegant i grönt

Foto: Garden & Greenhouse Scandinavia

”The Cottage” från Garden & Greenhouse utlovas klara av vindar upp till orkanstyrka. Finns i flera storlekar och färger - och man kan också välja till extra tåligt glas. Den minsta modellen, på 10 kvadrat, med 3 mm enkelglas kostar 109 000 kronor. Väljer man att uppgradera till 16 mm dubbelglas slutar prislappen på på 258 000 kronor. 

11. Brittisk specialbeställning med extra allt

Foto: Garden & Greenhouse Scandinavia

Ett viktorianskt träväxthus för den som vill ha något utöver det vanliga, från Garden & Greenhous engelska tillverkare Woodpecker Joinery. Finns i flera storlekar, där den minsta på nio kvadrat kostar 128 000 kronor. Utskjutande entrédel kan väljas som tillval och kostar från 40 000 kronor beroende på storlek. 

12. Växthus mot väggen

Foto: Willab Garden

Att ställa växthuset vid väggen är inte bara fint, det är smart också. Eftersom husväggen värms upp under dagen avger den värme under natten och temperaturväxlingarna blir därför mjukare inne i växthuset. Den här modellen från Willab Garden heter Mural 3 och finns i flera storlekar. Den största storleken är drygt 21 kvadrat stor och kostar cirka 41 000 kronor. 

LÄS MER: 11 vackra utekrukor och urnor – från budget till lyx

LÄS MER: 14 små växthus för dig som vill odla på balkong, altan eller uteplats 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!