Foto: Shitterstock

6 saker du inte visste om trädgårdstomten

Trädgårdstomten, att en så liten figur kan väcka så mycket känslor ändå! Här är 6 saker du förmodligen inte visste om trädgårdstomten.

1. De är äldre än du tror

Trädgårdstomtens födelseland är Tyskland, och de första tomtarna dök upp redan 1872.

2. Förbjudna vid Chelsea Flower Show

Trädgårdstomtar är vanligtvis förbjudna på Chelsea Flower Show, utom 2013 när eventet firade 100 år. Då målades småtomtar till kändisar och auktionerades ut. 

3. Tomtarnas befrielseorganisation

Front de Liberation des Nains de Jardin (Tomtarnas befrielseorganisation)  är en organisation med bas i Franska Normandie, som nattetid kidnappar trädgårdstomtar och placerar ut dem i skogen där man tycker att de hör hemma. 

4. Hatkärleken till tomtarna

Enligt etnologen Eva Londos är små figurer och skulpturer några av de vanligaste prydnadsföremålen hemma hos folk. Samtidigt hamnar trädgårdstomten högst upp på listan över vad folk tycker är absolut mest frånstötande att ha i trädgården. 

5. Skapar konflkter länder emellan

Trädgårdstomten är inte bara föremål för avsky grannar emellan, utan har även blivit en stor konflikt länder emellan. Trädgårdstomtens ursprung är i Tyskland, men under 90-talet började Polen massproducera trädgårdstomtar – vilket sågs som kopior och förbjöds. Resultatet blev tomtesmuggling över gränsen mellan Tjeckien och Tyskland. 

6. Gnome-roaming

Det finns en subkultur som sysslar med att låna med sig trädgårdstomtar som sedan fotograferas vid kända landmärken världen över. Har bland annat förekommit i filmen Amelie från Montmartre

Du kanske också är intresserad av:

43 trädgårdstomtar du inte kan vara utan (och varför)

20 underbara uterum utöver det vanliga

Trädgårdens finaste dekorationsbelysning gör du själv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!