6 smarta sätt att bekämpa skadedjuren i din trädgård

Har du problem med skadedjur i din trädgård? Äter rådjuren på dina buskar eller har bladlössen tagit över dina vackraste växter? Vi har listat några riktigt bra sätt att bekämpa ohyran på.

Bekämpa mördarsniglarna

Mördarsnigel – eller spansk skogssnigel, som den egentligen heter. Foto: IStock Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

En smart sätt att bli av med sniglarna är bikarbonat. Testa att lägga ut en tunn linje bikarbonat runt det du är rädd om, sniglarna hatar nämligen det.

Rädda pallkragen med en snigelkant. Sniglar kan inte glida över den 90-gradiga stålkanten, utan trillar ner. Finns i dag att köpa till de flesta pallkragar! Fiffigt, fiffigt.

Foto: Biltema

LÄS OCKSÅ: Bikarbonat i trädgården – effektivt till allt från mördarsniglar till utemöbler

Håll rådjuren borta

Vill du hålla rådjuren borta från trädgården? Då finns det flera olika knep att testa på. Ett av dem kan vara att vattna växterna med ”vitlöksvatten” under sommaren. Den får inte bara blommor och allt annat att lukta vitlök utan tas även upp av växtens rot vilket gör den oaptitlig för rådjuren.

Vill du inte att trädgården ska lukta vitlök så kan du alltid hänga upp cd-skivor i snören. Ljusreflexerna som bildas kommer att skrämma borta djuren.

Bekämpa bladlössen

De små rackarna suger i sig all näring från dina favoritväxter. Foto: IStock Foto: E+ / Getty Images / Stephan Zabel

Det finns flera olika trick för att göra sig av med oönskade bladlöss. Ett tips är att man kan spola ner bladlössen till marken med hjälp av en hård vattenstråle. Lössen kan inte klättra upp igen. Dock hindrar det inte att nya ägg kläcks, så bäst är att hålla fortsatt koll. Tänk dock på att det finns vissa växter vars stjälkar lätt bryts av, så den här metoden fungerar inte för alla.

Ett annat tips är att vattna ofta. En uttorkad planta har nämligen en högre koncentration av sockerlösning, något som bladlusen tycker om. Förutom att vattna ordentligt så ge dina plantor även gödning. Har de bra förutsättningar så är de mer motståndskraftiga mot skadedjur.

Håll sorken borta

Det finns olika sätt att sätta en sorkfälla, det sägs exempelvis att sorken ogillar vissa typer av växter. Har du klocklilja eller kejsarkrona i trädgården kan det faktiskt så sorken att flytta. De växterna sägs utsöndra en doft som sorken inte gillar.

Även blomstertobak sägs avskräcka genom sin smak. Lökväxter som bollök, kirgislök, gräslök och vitlök är också bra för att hålla sorken borta. Ett annat tips är att lägga ut kaffesump, snus och peppar – något som sägs vara effektivt mot sorkinvasioner.

Bli kvitt kaninerna utomhus

Att bli kvitt vilda kaniner utomhus är lättare sagt än gjort. Har de väl satt sitt revir kan det vara svårt att göra sig av med dem. Dock finns det knep som kan fungera. Du kan exempelvis omringa trädgården med ett nätstaket som gärna går ner i marken en bit – för att förhindra dem att gräva sig in under.

Du kan även plantera buskar, exempelvis taggiga rosbuskar eller andra taggiga växter. Kaniner tycker nämligen inte om saker som sticks och gör ont.

Bekämpa getingboet i mörker

Bästa alternativet är egentligen att låta getingarna vara. Stör de inte dig så behöver du heller inte störa dem. Men vill du ha bort getingboet utan experthjälp (Anticimex) så finns det saker man kan prova – om man vågar.

Bäst är att slå till mot getingboet när det är mörkt, det är då de befinner sig inne i boet. Använd mörka kläder, långärmat och handskar innan du tar itu med dem. Trä därefter en sopsäck över boet och knyt om, om du vill vara på den säkra sidan så trä över ännu en soppåse. Knyt sedan ihop och stampa på påsen. Ett annat alternativ är att spruta in insektsspray i boets ingångshål, men gör du det så välj att göra det när det är mörkt ute.

LÄS OCKSÅ: Mördarsniglar äter inte allt – här är 15 blommor som lämnas i fred

Följ med till fashionabla Milano. Med vårt super-exklusiva program kommer vi bakom kulisserna på de trendigaste inrednings- & modehusen.

Träffa tongivande designers och gallerister. Och upplev helt utsökt shopping!

Njut av mäktig arkitektur, attraktiva konstskatter och delikata restauranger.

Vår kunniga ciceron Sofia Silfverstolpe guidar till Milanos mästerverk, i stort och smått.

Jag vill med!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu! 4 nr av Sköna hem för endast 169 kr. Köp nu!